Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bruggeman in Delden

Boerderij

Hengelosestraat 22
7491BR Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Bruggeman

Omschrijving onderdeel 77: BOERDERIJ VAN HET KRUKHUISTYPE 'Bruggeman' uit 1880, gebouwd in opdracht en nog steeds in eigendom van landgoed Twickel. De voorgevel is gelegen aan de Twickelervaart, de noordelijke zijgevel aan de doorgaande straat. Omschrijving In bruine baksteen opgetrokken boerderij op L-vormige plattegrond, waarvan het voorhuis onder een rietgedekt schilddak en het bedrijfsgedeelte onder een met riet en pannen gedekt wolfdak. Op het noordelijke uiteinde van de nok van het huis is een rond schoorsteentje met uitkragingen geplaatst. In de rietgedekte kap van het voorhuis bevinden zich drie ronde ooglidvensters. De deur van het woonhuis, met een zesruits bovenlicht, bevindt zich in de noordelijke zijgevel. Rechts daarnaast is een twaalfruits venster geplaatst met bijzondere diagonale roedenverdeling in het bovenlicht. In de voorgevel (W) zijn drie van deze vensters geplaatst en in de zuidelijke zijgevel twee zesruits vensters. Het bedrijfsgedeelte krijgt licht door zes kleine vierruits vensters, waarvan het laaggeplaatste venster aan de noordkant de ligging van de kelder markeert. Luiken in de Twickelkleuren zijn alleen naast de stalvensters geplaatst. De baanderdeuren in de achtergevel (O) worden gescheiden door een halve stiepel. Waardering De boerderij is van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege: - de bijzondere typologie en detaillering van de boerderij, die zeldzaam is op het landgoed - de gaafheid van het exterieur - de beeldbepalende ligging aan de Twickelervaart. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507502
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bruggeman in Delden

Huis 't Eysink

Hengelosestraat 24
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 78: HUIS 'T EYSINK behorende tot de buitenplaats Twickel. De in 1839 als rentmeestershuis gebouwde woning is na br..

Het Witte Paard

Hengelosestraat 8
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Het Witte Paard. Witgeverfd pand met lijstgevels. Schilddak. Schuifvensters. Rechts aanbouw, eertijds waarschijnlijk het koetshuis; schilder..

Dienstwoning

Zaagmolenweg 6
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving De DIENSTWONING is over één bouwlaag opgetrokken in rode en bruine baksteen boven een plint van Bentheimer zandsteen op een ..

Pel- en houtzaagmolencomplex

Zaagmolenweg 1A
Delden (Gemeente Hof van Twente)
In aanleg eind-18e-eeuws maar in zijn huidige gedaante vermoedelijk grotendeels eind-19e-/begin-20e eeuws aan de Oelerbeek gelegen PEL- EN H..

Eenvoudig verdiepingloos pand

Hengelosestraat 8
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Eenvoudig verdiepingloos pand; schilddaken. Geverfde gevels. XVIII B. Achter dit pand een op stenen voet opgetrokken houten schuur met panne..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bruggeman in Delden

Foto's (1)