Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Cramershof in Delden

Woonhuis

Cramerswegje 2
7491CC Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1906 1906 ca. 1906


Beschrijving van Cramershof

Inleiding Omstreeks 1906 gebouwd LANDHUIS "Cramershof", ontworpen in de Cottage-stijl. In 1932 is de bovenverdieping van het huis verbouwd door architect H.A. Pothoven uit Amersfoort. Daarbij werd de loggia in de achtergevel verkleind. Het pand is samen met andere monumentale panden gelegen aan de rand van de Cramerswei achter een heg, aan de onverharde Cramersweg. In de periode van 15 april 1921 tot 18 april 1922 werd de Cramershof bewoond door de tuinarchitect P.H. Wattez. Omschrijving Vanaf een T-vormige plattegrond over één bouwlaag opgetrokken, witgepleisterd pand onder een samengesteld rietgedekt schilddak. De ligger van de T vormt aan de noordkant het voorste gedeelte van het huis. Het dak van de poot snijdt in de kap van dit volume, maar is hoger. Aan de oostelijke kant van de ligger is een halfronde veranda onder rietgedekt half kegeldak gebouwd. De gevels zijn geleed door twaalfruits vensters en deuren met luiken en halfronde achtruits bovenlichten, alle omlijst door twee pilasters die een rondboog ondersteunen. Midden in de voorgevel (N) bevindt zich de hoofdingang, een houten deur onder een rondboog, tussen twee vensters. De veranda aan de oostgevel bestaat uit zes Dorische zuilen waarop de kap rust en twee manshoge zestienruits vensters met halfronde bovenlichten, die tussen vier van deze zuilen geplaatst zijn. Een schuifdeur verschaft van binnen uit toegang tot de veranda. Links van de houten veranda eveneens een tweedelige schuifdeur. Boven de achtergevel (Z) eindigt de kap in een wolfeind. Daaronder zijn een deur en twee ramen onder een loggia geplaatst. Voor het rechter deel van de westelijke zijgevel - geleed door vier vensters en een deur - markeren een kelderluik en een grote schoorsteen de plaats van de keuken. In de kap van het huis bevinden zich aan de noord- en oostkant vier kleine dakkapellen. Waardering Het landhuis is van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de Cottage-stijl - de ruimtelijke samenhang met de overige monumentale villa's aan de Cramerswei - de hoge mate van uitwendige gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507500
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Cramershof in Delden

Langgerekt landhuis met garage in de Engelse landhuisstijl

Zuiderhagen 15
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding Langgerekt LANDHUIS met garage in de Engelse landhuisstijl, zoals deze geïnterpreteerd werd door E.L. Lutyens. Het huis werd doo..

Kronenhof

Dr Gewinstraat 6
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding Geprefabriceerd houten HERENHUIS de "Kroonenhof", in 1923 in Chaletstijl gebouwd voor de familie Moltzer door constructeur Christ..

Herenhuis

Langestraat 1
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding HERENHUIS, samen met andere monumentale panden gelegen aan de rand van de Cramerswei aan het begin van de Langestraat. Rond 1890 ..

Schoorsteen van een fabriekscomplex voor wollen stoffen

Kortestraat 11
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding Schoorsteen van een fabriekscomplex voor wollen stoffen, bestaande uit enkele voormalige fabrieksgebouwen, schoorsteen en een wo..

Rentmeesterij

Hengelosestraat 2
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Zeven traveeën breed, vrijliggend buitenhuis uit 1726 met links een blijkens datering in 1867 aangebouwde toren op rechthoekige grondslag o..

Kaart & Routeplanner

Route naar Cramershof in Delden

Foto's (1)