Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langgerekt landhuis met garage in de Engelse landhuisstijl in Delden

Woonhuis

Zuiderhagen 15
7491CD Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1935
Architect: F.A. van Hal


Beschrijving van Langgerekt landhuis met garage in de Engelse landhuisstijl

Inleiding Langgerekt LANDHUIS met garage in de Engelse landhuisstijl, zoals deze geïnterpreteerd werd door E.L. Lutyens. Het huis werd door de Deldense architect F.A. van Hal voor zichzelf ontworpen en omstreeks 1935 voltooid. Het was gebouwd als dubbel woonhuis, maar is nooit als zodanig gebruikt. Het pand ligt aan de Cramerswei aan de rand van de bebouwde kom samen met andere monumentale bebouwing. Omschrijving Het landhuis en de garage vormen een langgerekt samengesteld bouwvolume, boven een trasraam van bruine baksteen opgetrokken in rode baksteen over één bouwlaag onder een samengesteld rietgedekt zadeldak. Aan de noordelijke kopgevel van het huis bevindt zich de garage, tegen de zuidelijke kopgevel een driezijdige erker. De vensters zijn uitgevoerd met kruiskozijnen en roedenverdeling onder strekken, geflankeerd door witte luiken met een rode zandloper en een donkergroene rand. Boven verschillende vensters en deuren sierblokken in zandsteen. In het dak vier dakkapellen en twee ooglidvensters aan de voorzijde en een ooglidvenster aan de achterzijde. Op de nok vijf schoorstenen. In de voorgevel (O) wordt een middenpartij onder een steekkap aan beide zijden geflankeerd door de twee ingangen in een portiek. In het linker portiek is naast de deur een Madonna met kind in geglazuurd reliëf aangebracht. Het gevelvlak van de driezijdige erker voor de zuidgevel loopt door in de borstwering van het balkon erboven. Een boogfries geleedt de buitenkant van de borstwering. Glasdeuren verlenen vanuit de erker toegang tot de tuin en het balkon. De vensters en deuren in deze gevel zijn onder een segmentboog geplaatst en voorzien van een radiale roedenverdeling. In het midden van de achtergevel (W) van het huis bevindt zich het trappehuis achter een groot rond venster. Links daarvan bevindt zich een risaliet met daarin een deur onder een steekkap met wolfeind. Rechts een open galerij van zandstenen kolommen die drie bakstenen segmentbogen onder een lessenaardak ondersteunen. In het geveldeel boven het lessenaardak twee vensters. De garage is door middel van een tussenlid aan de noordkant van het huis gebouwd en is onder een rietgedekt zadeldak in rode baksteen opgetrokken. Aan de voorkant (O) bevinden zich de groen geschilderde houten garagedeuren met witte diagonale lijnen. Waardering Het landhuis is van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de in Twente zeldzame Engelse landhuisstijl - de waarde als goed voorbeeld uit het oeuvre van de lokale architect F.A. van Hal - de ruimtelijke samenhang met de overige monumentale villa's aan de Cramerswei - de uitwendige gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507499
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langgerekt landhuis met garage in de Engelse landhuisstijl in Delden

Herenhuis

Langestraat 1
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding HERENHUIS, samen met andere monumentale panden gelegen aan de rand van de Cramerswei aan het begin van de Langestraat. Rond 1890 ..

Cramershof

Cramerswegje 2
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding Omstreeks 1906 gebouwd LANDHUIS "Cramershof", ontworpen in de Cottage-stijl. In 1932 is de bovenverdieping van het huis verbouwd ..

Schoorsteen van een fabriekscomplex voor wollen stoffen

Kortestraat 11
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding Schoorsteen van een fabriekscomplex voor wollen stoffen, bestaande uit enkele voormalige fabrieksgebouwen, schoorsteen en een wo..

Woonhuis met eenvoudige rechte gevel met zijlisenen

Langestraat 24
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Eenvoudige rechte gevel met zijlisenen. Voordeuromlijsting met bovenlicht. Zijgevels gaaf vakwerk.

Pakhuis in vakwerkbouw met gemetselde vullingen en natuurstenen plint

Meijlingstraat 3
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Pakhuis in vakwerkbouw met gemetselde vullingen en natuurstenen plint. Inrijdeuren met corbeels. Goed voorbeeld van een vakwerkgevel aan de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Langgerekt landhuis met garage in de Engelse landhuisstijl in Delden

Foto's (1)