Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zuiderhaghe in Delden

Woonhuis

Zuiderhagen 8
7491CD Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1917
Architect: Jansen en Schrakamp


Beschrijving van Zuiderhaghe

Inleiding Omstreeks 1917 door architecten de Jansen en Schrakamp uit Hengelo in opdracht van F.C.W. Schneider ontworpen HERENHUIS "De Zuiderhag(h)e". Woonhuis in overgangsarchitectuur met elementen uit de Chalet-stijl en de Art Nouveau. Aan de straatkant een hekwerk met vloeiende lijnen die eveneens blijk geven van Art Nouveau-invloed. Omschrijving Herenhuis dat vanaf een rechthoekige plattegrond in rode baksteen is opgetrokken over twee bouwlagen onder een samengesteld zadel- schilddak met een ver overstekende dakgoot. Evenwijdig aan de linker zijgevel (O) is een concaaf gewelfd zadeldak met wolfeinden en pironnen geplaatst. De topgevels van de risalieten aan voor- en achtergevel zijn voorzien van sierspanten. Het rechter deel (W) van het huis bevindt zich onder een afgeknot concaaf gewelfd schilddak. De vensters met bovenlicht zijn geplaatst onder zware hardstenen lateien met in basreliƫf een vloeiende liggende elipsboog. In het midden van de voorgevel (N) de entree met links daarvan een risaliet en rechts twee vensterassen. Boven de houten paneeldeur met kijkgat en bovenlicht een balkonnetje. Het balkon heeft een borstwering van gemetselde kolommetjes, met daartussen smeedwerk in Art Nouveaustijl in een hardstenen raamwerk met ellipsboog. Op de begane grond voor het risaliet een driezijdige erker met een balustrade als van het balkon boven de ingang. Boven de erker bevindt zich een samengesteld balkonkozijn met een dubbele glasdeur en in de geveltop een klein tweezijdig erkertje. De dakkapel in het dakschild boven de rechter drie vensterassen wordt bekroond door een gewelfd fronton. Rechts voor de rechter zijgevel (W) een grote rechthoekige houten serre onder afgeknot schilddak met leien in rensdekking waarop zich een eenvoudige houten balustrade bevindt. Tegen het risaliet van de achtergevel een rechthoekige gemetselde aanbouw. Ongeveer in het midden van de oostelijke zijgevel een licht risaliet van het trappenhuis met smalle boven elkaar geplaatste glas-in-lood traplichten. Van het interieur zijn onder meer originele vloeren, plafonds, trappalen, trapleuningen en een tochtdeur met geslepen glas bewaard gebleven. Ook de indeling van het huis weerspiegelt grotendeels de oorspronkelijke opzet. Waardering Het herenhuis met hekwerk is van architectuurhistorisch belang vanwege: - de voor die periode karakteristieke overgangsarchitectuur met zeer gave Art Nouveau-ornamentiek en Chalet-stijl elementen - de afgewogen ritmering van de gevels en de sierlijke detaillering - de gaafheid van het ex- en interieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507497
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zuiderhaghe in Delden

Jongste pastorie

Spoorstraat 5
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Pand uit de eerste helft van de 19e eeuw, zonder verdieping en met een door pannen gedekt wolfdak. Vensters met twaalfruitsschuiframen en lu..

Hoekpand met ingezwenkte lijstgevel op plint

Langestraat 60
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Hoekpand met aan de Langestraat ingezwenkte lijstgevel op plint; zijgevel vertoont sporen van vakwerkbouw. Goed specimen van stadsboerderij ..

Hoekpand onder omlopend, afgewolfd schilddak, bestaande uit beganegrond met zolderverdieping

Langestraat 29
Delden (Gemeente Hof van Twente)
HOEKPAND onder omlopend, afgewolfd schilddak, bestaande uit beganegrond met zolderverdieping, derde kwart 19e eeuw. Brede voorgevel met hout..

Schoorsteen van een fabriekscomplex voor wollen stoffen

Kortestraat 11
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding Schoorsteen van een fabriekscomplex voor wollen stoffen, bestaande uit enkele voormalige fabrieksgebouwen, schoorsteen en een wo..

De Kroon

Markt 1
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Pand met klokgevel, bekroond door natuurstenen gebogen fronton, waarin kroon en datering 1764. Gevelsteen "de Posthoorn".

Kaart & Routeplanner

Route naar Zuiderhaghe in Delden

Foto's (1)