Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herinneringsmonument bestaande uit een straatpomp met spuwers en een dubbele sierlantaarn op basement in Delden

Overig

Markt 1
7491AT Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1894


Beschrijving van Herinneringsmonument bestaande uit een straatpomp met spuwers en een dubbele sierlantaarn op basement

Inleiding HERINNERINGSMONUMENT bestaande uit een straatpomp met spuwers en een dubbele sierlantaarn op basement. Het monument is in november 1894 op de Markt naast het gemeentehuis geplaatst ter ere van Baron van Heeckeren, naar aanleiding van de door hem aangelegde waterleiding. In 1989 is de straatpomp gerenoveerd. Omschrijving Op het vierkante hardstenen basement is een grijs geschilderde uit één stuk gegoten zinken sokkel met twee halve ovale bekkens geplaatst. Op de sokkel rust een dubbele sierlantaarn. De zinken sokkel bestaat uit een basement, schacht en hoofdgestel, waarop aan vier zijden wapens van Twickel en Delden zijn bevestigd. Aan de west- en oostzijde van de sokkel zijn de bekkens en leeuwekoppen met spuwers aangebracht. Aan de zuidkant een plaquette met het opschrift: "DANKBARE HULDE van het bestuur en de burgers van Stad Delden aan Dr. R.F. BARON VAN HEECKEREN VAN WASSENAER voor de door hem in de gemeente aangelegde waterleiding nov: 1894". De kruisvormige gietijzeren lantaarnhouder is zwart geverfd en heeft een getordeerde poot, aan de onderkant gesteund door vier leeuwepoten. Op de zijarmen van het kruis bevinden zich twee zeshoekige glazen lichthuizen. Het geheel is onder meer gedetailleerd met krulmotieven en goudkleurige knoppen. Waardering Het herinneringsmonument is van cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de grote historische betekenis van de aanleg van de waterleiding en de vondst van het zout door baron Van Heeckeren - de beeldbepalende ligging op de Markt - de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507496
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herinneringsmonument bestaande uit een straatpomp met spuwers en een dubbele sierlantaarn op basement in Delden

De Kroon

Markt 1
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Pand met klokgevel, bekroond door natuurstenen gebogen fronton, waarin kroon en datering 1764. Gevelsteen "de Posthoorn".

Woonhuis met lijstgevel op natuurstenen plint

Markt 3
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Woonhuis met lijstgevel op natuurstenen plint; cordonlijst (XIX A).

Hoekpand met rechte gevel natuurstenen plint

Markt 5
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Hoekpand met rechte gevel natuurstenen plint. vensters op beganegrond en verdieping met luiken behangen. Schilddak met hoekschoorstenen en d..

Hoekpand onder omlopend, afgewolfd schilddak, bestaande uit beganegrond met zolderverdieping

Langestraat 29
Delden (Gemeente Hof van Twente)
HOEKPAND onder omlopend, afgewolfd schilddak, bestaande uit beganegrond met zolderverdieping, derde kwart 19e eeuw. Brede voorgevel met hout..

Gemeentehuis/Zoutmuseum

Langestraat 30
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding Het voormalige GEMEENTEHUIS van Ambt en Stad Delden werd in 1873 door de Hengelose architect J. Moll ontworpen in een eclectische..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herinneringsmonument bestaande uit een straatpomp met spuwers en een dubbele sierlantaarn op basement in Delden

Foto's (1)