Gemeentehuis/Zoutmuseum in Delden

Langestraat 30
7491AG Delden (gemeente Hof van Twente)

Architect: J. Moll

Beschrijving van Gemeentehuis/Zoutmuseum

Inleiding Het voormalige GEMEENTEHUIS van Ambt en Stad Delden werd in 1873 door de Hengelose architect J. Moll ontworpen in een eclectische bouwstijl. Toen het gebouw niet meer functioneerde als gemeentehuis werd het in gebruik genomen als rechtbank. Vervolgens werd er het politiebureau in gevestigd en tegenwoordig is het de huisvesting van het zoutmuseum, waarvoor enkele vensters aan de binnenzijde geblindeerd zijn. Het gebouw staat op een hoek, met de voorgevel aan de Langestraat en de zijgevel aan de Markt. De gevel aan de Langestraat bestond oorspronkelijk uit drie traveeën met een excentrisch geplaatste entree. In 1906 is het pand aan de oostzijde uitgebreid met twee traveeën, waardoor een symmetrische gevel ontstond. Omschrijving Het gemeentehuis is opgetrokken vanaf een rechthoekige plattegrond over twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak. Het dak, dat gedekt is met antracietgrijze tuile du Nord-pannen, is aan de west- en zuidzijde voorzien van een grote dakkapel met twee rondboogvensters. De voorgevel (Z) bestaat uit vijf, de zijgevel (W) uit vier traveeën. Het geveloppervlak is gepleisterd en horizontaal geleed door een grijze plint, een basement, een cordonlijst en een fries met overstekende gootlijst. De cordonlijsten zijn geprofileerd door rechthoekige en ronde casementen, de hoekpilasters alleen door rechthoekige casementen. De dubbele deur bevindt zich in de middelste travee van de voorgevel. Voor de ingang een hardstenen trap van vier treden. Het venster boven de ingang is voorzien van tracering. Rechts van de voorgevel staat een klein muurtje met een dubbele houten poortdeur. De rondboogvensters in de gevels zijn uitgevoerd met T-kozijnen en glas-in-lood bovenlichten. De omtrek van de rondboogvensters wordt door middel van een profilering in het gevelvlak benadrukt. Van het interieur zijn onder meer een aantal paneeldeuren, lambrizeringen en de trap in de hal bij de entree bewaard gebleven. Waardering Het gemeentehuis is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege : - de herinnering aan de bestuurlijke ontwikkelingen in Delden - de monumentale eclectische bouwstijl - de beeldbepalende situering aan de centraal in het dorp liggende Markt - de redelijke mate van uitwendige gaafheid - de gave interieuronderdelen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)