Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gemeentehuis/Zoutmuseum in Delden

Gebouw

Langestraat 30
7491AG Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1873
Architect: J. Moll


Beschrijving van Gemeentehuis/Zoutmuseum

Inleiding Het voormalige GEMEENTEHUIS van Ambt en Stad Delden werd in 1873 door de Hengelose architect J. Moll ontworpen in een eclectische bouwstijl. Toen het gebouw niet meer functioneerde als gemeentehuis werd het in gebruik genomen als rechtbank. Vervolgens werd er het politiebureau in gevestigd en tegenwoordig is het de huisvesting van het zoutmuseum, waarvoor enkele vensters aan de binnenzijde geblindeerd zijn. Het gebouw staat op een hoek, met de voorgevel aan de Langestraat en de zijgevel aan de Markt. De gevel aan de Langestraat bestond oorspronkelijk uit drie traveeën met een excentrisch geplaatste entree. In 1906 is het pand aan de oostzijde uitgebreid met twee traveeën, waardoor een symmetrische gevel ontstond. Omschrijving Het gemeentehuis is opgetrokken vanaf een rechthoekige plattegrond over twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak. Het dak, dat gedekt is met antracietgrijze tuile du Nord-pannen, is aan de west- en zuidzijde voorzien van een grote dakkapel met twee rondboogvensters. De voorgevel (Z) bestaat uit vijf, de zijgevel (W) uit vier traveeën. Het geveloppervlak is gepleisterd en horizontaal geleed door een grijze plint, een basement, een cordonlijst en een fries met overstekende gootlijst. De cordonlijsten zijn geprofileerd door rechthoekige en ronde casementen, de hoekpilasters alleen door rechthoekige casementen. De dubbele deur bevindt zich in de middelste travee van de voorgevel. Voor de ingang een hardstenen trap van vier treden. Het venster boven de ingang is voorzien van tracering. Rechts van de voorgevel staat een klein muurtje met een dubbele houten poortdeur. De rondboogvensters in de gevels zijn uitgevoerd met T-kozijnen en glas-in-lood bovenlichten. De omtrek van de rondboogvensters wordt door middel van een profilering in het gevelvlak benadrukt. Van het interieur zijn onder meer een aantal paneeldeuren, lambrizeringen en de trap in de hal bij de entree bewaard gebleven. Waardering Het gemeentehuis is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege : - de herinnering aan de bestuurlijke ontwikkelingen in Delden - de monumentale eclectische bouwstijl - de beeldbepalende situering aan de centraal in het dorp liggende Markt - de redelijke mate van uitwendige gaafheid - de gave interieuronderdelen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507495
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zoutmuseum
Het Zoutmuseum is gevestigd in een voormalig gemeentehuis van Stad Delden.
Het Zoutmuseum is gevestigd in een voormalig gemeentehuis van Stad Delden.
Opgericht 1985
Locatie Delden
Coördinaten 52° 16′ NB, 6° 43′ OL
Zoutmuseum
Zoutmuseum
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Zoutmuseum is een museum in Delden, gelegen in de Nederlandse gemeente Hof van Twente. Het museum beoogt alle mogelijke facetten van zout te belichten.

Het museum is gevestigd in een pand dat vroeger dienstdeed als stadhuis van Delden (tot 1811) en vervolgens als gemeentehuis van de gemeente Delden en sinds 1818 van de gemeente Stad Delden. Het museum werd op 27 augustus 1985 door Koningin Beatrix officieel geopend.

In 1886 liet baron van Heeckeren, heer van Twickel, boringen verrichten naar drinkwater ten behoeve van de bewoners van het kasteel en van Delden. De boringen brachten alleen voor menselijke consumptie ongeschikt zout water naar boven, maar dit was de basis voor de latere zoutwinning in Boekelo en de AKZO-zoutindustrie in Hengelo.

Tot het einde van de Eerste Wereldoorlog komt het zout dat in Nederland wordt gebruikt uit Duitsland, maar aan het einde van de oorlog stopt deze handel. Op dat moment herinnert een Zaanse zoutzieder zich dat er in Overijssel zout gevonden was op het landgoed Twickel. Onderzoek volgt en in de buurt van Boekelo wordt een bereikbare zoutlaag aangetroffen. Voor het vervoer van het zout lag er al een spoorlijn, de zoutindustrie kon dus beginnen. Nadat het Twentekanaal in 1938 gereed kwam, werd er een zoutfabriek in Hengelo gebouwd, zodat het zout per schip of per trein vervoerd kon worden.

Het museum in Delden laat zien dat zout gebruikt wordt als smaakmaker en conserveringsmiddel, maar dat de Romeinen het als betaalmiddel gebruikten. De soldaten werden voor een deel in zout uitbetaald. Sal is Latijn voor zout, hier is het Nederlandse woord salaris van afgeleid.

Op 9 mei 2009 is het museum heropend na een grondige restauratie en herinrichting o.l.v. Gert Jan Lugtenborg. Het museum heeft ook een verzameling van ruim 2000 zoutvaatjes tentoongesteld.

Externe linkMonumenten in de buurt van Gemeentehuis/Zoutmuseum in Delden

Verdiepingloos pand met rechte gevel op plint

Markt 2
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Verdiepingloos pand met rechte gevel op plint. Schilddak, waarin dakkapel met wangstukken XIX A.

Het Oude Huis

Langestraat 27
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Het WOONHUIS is over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder twee aaneengesloten zadeldaken met antra..

In rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken werkplaats op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met Hollandse pannen

Langestraat 27
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving De WERKPLAATS is in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met Holla..

Woonhuis met eenvoudige rechte gevel met zijlisenen

Langestraat 24
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Eenvoudige rechte gevel met zijlisenen. Voordeuromlijsting met bovenlicht. Zijgevels gaaf vakwerk.

Hoekpand met rechte gevel natuurstenen plint

Markt 5
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Hoekpand met rechte gevel natuurstenen plint. vensters op beganegrond en verdieping met luiken behangen. Schilddak met hoekschoorstenen en d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gemeentehuis/Zoutmuseum in Delden

Foto's (2)