Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Uit zandsteen opgetrokken grafkelder van de familie Van Heeckeren van het landgoed Twickel in Delden

Graf Begraafplaats

Langestraat 200
7491AN Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: <1929


Beschrijving van Uit zandsteen opgetrokken grafkelder van de familie Van Heeckeren van het landgoed Twickel

Omschrijving Uit zandsteen opgetrokken GRAFKELDER van de familie Van Heeckeren van het landgoed Twickel. De grafkelder bestaat uit één bouwlaag en heeft een rechthoekige plattegrond onder een plat dak. De ingang bevindt zich in de noordgevel. Deze is verdiept gelegen, door vier treden en een terras van betontegels bereikbaar. De stalen ingangsdeuren met een bronzen afdekplaat met panelen zijn in het midden van de gevel, tussen twee halve Dorische zuilen en onder een fries met kroonlijst geplaatst. Op het betonnen dak, waarvan de daklijst iets oversteekt, zijn boven hoeklisenen siervazen met griffioenen geplaatst. In de zuidgevel een centrale hoge smalle risalerende middenpartij, waarnaast het terugliggende gevelvlak schuin naar beneden afloopt. De middenpartij bestaat uit een Palladiaans motief; twee pilasters, waarop een boog geplaatst is, die insnijdt op een verhoogd timpaan, dat wordt bekroond door een vierkante steen. Aan weerszijden van de boog is een rozet uit de zandsteen gehouwen. De rondboognis tussen de pilasters is glad, de schuin aflopende muurdammetjes waartussen de pilasters geplaatst zijn, zijn geleed door schijnvoegen. Het aflopende muurvlak daarnaast bestaat uit blokken. In het in 1929 toegevoegde portaal, dat is opgetrokken vanaf een rechthoekige plattegrond, steunt een liggend ellipsbooggewelf op consoles met bladmotieven. De oorspronkelijke ingang bevindt zich in de noordelijke muur rechts onder een korfboog. Waardering De grafkelder van Twickel is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de relatie met het landgoed Twickel - de vormgeving in de trant van het Neo-Classicisme met Palladiaanse motieven - de gaafheid - de functionele en ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van de begraafplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507493
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Uit zandsteen opgetrokken grafkelder van de familie Van Heeckeren van het landgoed Twickel in Delden

Toegangshek van de begraafplaats

Langestraat 200
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Het TOEGANGSHEK van de begraafplaats is voorzien van gietijzeren doodssymbolen in de posten en de florale motieven in de zijvl..

Hekwerk rond het familiegraf van de familie Gewin

Langestraat 200
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving HEKWERK rond het familiegraf van de familie Gewin. Zwart smeedijzer in geometrische vormgeving, met gelijkvormige vierkante ho..

St. Anne

Oude Benteloseweg 32
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving In bruine baksteen opgetrokken hoge BOERDERIJ onder deels met riet en deels met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak met wolf..

Zwartgeteerde houten schuur onder zadeldak met overstekende wolfeinden

Oude Benteloseweg 32
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Zwartgeteerde houten SCHUUR onder zadeldak met overstekende wolfeinden, gedekt met rode Hollandse pannen en windveren. Kleine ..

Pastorie der R.K. Kerk van de H. Blasius

Langestraat 78
Delden (Gemeente Hof van Twente)
PASTORIE der R.K. Kerk van de H. Blasius, gebouwd door H.J. Wennekers in 1872. Bakstenen gebouw op L-vormige plattegrond met door spitsboogn..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)