Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Oude Huis in Delden

Woonhuis

Langestraat 27
7491AA Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: tweede decennium twintigste eeuw


Beschrijving van Het Oude Huis

Omschrijving Het WOONHUIS is over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder twee aaneengesloten zadeldaken met antracietgrijze Hollandse pannen. In het dak zijn drie dakkapellen met vierruits vensters geplaatst. De voorgevel met de twee trapgevels is boven een gepleisterde plint opgetrokken in rode baksteen en opgesierd met speklagen en decoratieve muurankers. De trappen zijn voorzien van hardstenen dekplaten. De zijgevels zijn opgetrokken in een oudere baksteen dan de voorgevel. In de voorgevel (N) op de begane grond T-vensters. De dubbele houten voordeur bevindt zich in het midden van de linker trapgevel. De vensters en deur zijn onder rondboogstrekken geplaatst en de boogvelden zijn gevuld met metselmozaïeken van verschillende kleuren baksteen. In de geveltoppen grote kruisvensters tussen twee kleinere, eveneens met metselmozaïeken in de boogvelden. Het middelste grote kruisvenster wordt afgesloten door een korfboog en het kozijn is uitgevoerd in zandsteen. In de bovenlichten bevindt zich glas-in-lood en in het grote linker venster zijn nog luiken aanwezig. Bovenin de geveltoppen kleine roosvensters. In de linker zijgevel (W) worden de T-vensters afgesloten door een strek. Rechts in de gevel een opkamervenster dat samen met de daklijn verspringt. Eronder een kelderluik. De rechter zijgevel (O) bevat enkele zesruits vensters met en zonder luiken en verschillende deuren. De gevel getuigt van een aantal bouwfasen. Het westelijke deel van het woonhuis is aan de achterzijde ingebouwd. Aan de achterzijde van het oostelijke deel wordt een (nog oorspronkelijke) tuitgevel, boven een klimmend zandstenen fries, bekroond door een driedelige trap rustend op een console met korfboog. Waardering Het woonhuis is van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de Hollandse Neo-Renaissance bouwstijl die in Twente zelden zo gedetailleerd is toegepast - de rijke ornamentiek - de beeldbepalende ligging schuin tegenover het gemeentehuis aan de Markt (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507482
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Oude Huis in Delden

In rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken werkplaats op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met Hollandse pannen

Langestraat 27
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving De WERKPLAATS is in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met Holla..

Gemeentehuis/Zoutmuseum

Langestraat 30
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding Het voormalige GEMEENTEHUIS van Ambt en Stad Delden werd in 1873 door de Hengelose architect J. Moll ontworpen in een eclectische..

Hoekpand onder omlopend, afgewolfd schilddak, bestaande uit beganegrond met zolderverdieping

Langestraat 29
Delden (Gemeente Hof van Twente)
HOEKPAND onder omlopend, afgewolfd schilddak, bestaande uit beganegrond met zolderverdieping, derde kwart 19e eeuw. Brede voorgevel met hout..

Verdiepingloos pand met rechte gevel op plint

Markt 2
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Verdiepingloos pand met rechte gevel op plint. Schilddak, waarin dakkapel met wangstukken XIX A.

Woonhuis met eenvoudige rechte gevel met zijlisenen

Langestraat 24
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Eenvoudige rechte gevel met zijlisenen. Voordeuromlijsting met bovenlicht. Zijgevels gaaf vakwerk.

Kaart & Routeplanner

Route naar Het Oude Huis in Delden

Foto's (1)