Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Een van vier kop-rompboerderijen in Bruinehaar

Boerderij

Gravenlandweg 17
7675TB Bruinehaar (gemeente Twenterand)
Overijssel

Bouwjaar: 1938-1940
Architect: Timmerman


Beschrijving van Een van vier kop-rompboerderijen

Inleiding In het kader van de ontginning van de woeste gronden ten noorden van Vriezenveen liet boer Leenders vier identieke boerderijen van het kop-romp-type aan de Gravenlandweg bouwen waarvan deze BOERDERIJ nog in de meest oorspronkelijke staat verkeert. De boerderijen zijn in de periode 1938-1940 gebouwd in een voor het Interbellum karakteristieke bouwstijl, naar ontwerpen van de architect Timmerman. Omschrijving Eén bouwlaag tellend voorhuis met bijna vrijstaand bedrijfsgedeelte opgetrokken in rode baksteen onder een met rode pannen gedekt zadeldak. Boven het bedrijfsgedeelte een wolfeind met uilenbord. In een inspringende hoek van het woonhuis waarvan het dakschild op een betonnen kolom rust is de ingang onder een rondboog geplaatst. De voorgevel (ZO) van het woonhuis heeft op de begane grond één en op de zolderverdieping twee vensters. In de geveltop is een smal staand venster geplaatst. In de rechter zijgevel (NO) van het woonhuis een klein venster en een drielicht venster. De voorgevel van het bedrijfsgedeelte (ZO) is uitgerust met een baander met witgepleisterde sierblokken. Links daarvan vier vensters onder witgepleisterde lateien, vier identieke vensters bevinden zich onder de dakaanzet. In de rechter zijgevel van het bedrijfgedeelte (NO) stalvensters, in de achtergevel (NW) een tweede baander. Waardering Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als voorbeeld van een ontginningsboerderij uit het interbellum - vanwege de bijzondere typologie - vanwege de uitwendige gaafheid - vanwege de beeldbepalende ligging, samen met de drie andere boerderijen aan de Gravenlandweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507480
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Een van vier kop-rompboerderijen in Bruinehaar

Twee vakwerkschuren, fraai gelegen tegen de achtergrond van een hoogopgaande erfbeplanting

Vermolenweg 24
Geesteren (Gemeente Tubbergen)
Twee vakwerkschuren, fraai gelegen tegen de achtergrond van een hoogopgaande erfbeplanting.

De Brager

Bragersweg 12
Geesteren (Gemeente Tubbergen)
Waardevol boerderijencomplex bestaande uit de voor wat het bedrijfsgedeelte betreft gewijzigde boerderij en een viertal vakwerk bijgebouwtje..

Hervormde kerk, beschermd vanwege het eenklaviers kabinetorgel

Oude Hoevenweg 40
Vriezenveen (Gemeente Twenterand)
Hervormde kerk, beschermd vanwege het eenklaviers kabinetorgel, in 1766 gemaakt door J.H.H. Baetz.

Boerderij

Hardenbergerweg 131
Geesteren (Gemeente Tubbergen)
Inleiding BOERDERIJ uit 1938. De architectuur van de boerderij is een typerend product van de zoektocht naar vernieuwingen in die periode. ..

Forse boerderij met fraaie vakwerkachtergevel, achterbaander in onderschoer. Bovenkamer en woongedeelte op Bentheimer stenen plint en met houten topge ..

Schotboersweg 7
Geesteren (Gemeente Tubbergen)
Forse boerderij met fraaie vakwerkachtergevel, achterbaander in onderschoer. Bovenkamer en woongedeelte op Bentheimer stenen plint en met ho..

Kaart & Routeplanner

Route naar Een van vier kop-rompboerderijen in Bruinehaar