Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in Vriezenveen

Woonhuis

Westeinde 547
7671GB Vriezenveen (gemeente Twenterand)
Overijssel

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Herenhuis

Inleiding HERENHUIS van Ruslandgangers met rijk gedecoreerde voorgevel in Hollandse neo-renaissance stijl. In Twente werd de handel in de loop van de negentiende eeuw één van de belangrijkste bestaansbronnen. Terwijl de fabrikanten zorg droegen voor de verkoop van de stoffen hielden de Vriezenveners de distributie in eigen hand. Vanuit Vriezenveen werd vooral veel gehandeld met Rusland, met name St. Petersburg. Na de tweede wereldoorlog is aan de NO-hoek een praktijkruimte aangebouwd, die voor bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang is. Omschrijving Monumentaal herenhuis in machinale baksteen opgetrokken vanaf een vierkante plattegrond over twee bouwlagen onder afgeknot met Muldenpannen gedekt schilddak. Het pand staat op een gepleisterde plint en heeft een kroonlijst met gootklossen rondom. De voorgevel (N) wordt geleed door twee forse risalieten aan weerszijden van een smalle vensteras met entreepartij op de begane grond. De gevel is horizontaal geleed door een cordonlijst en speklagen. Alle gevelopeningen hebben segmentbogen met gepleisterde sluit- een aanzetstenen. Het rechter risaliet wordt afgesloten door een trapgevel met klauwstukken en rolwerk en op de dekplaten obelisken en bolornamenten. Op de begane grond en de verdieping een drielicht venster, gescheiden door een balkon. Het linker risaliet heeft op de begane grond een drielicht en op de verdieping een tweelicht venster. Het risaliet wordt afgesloten door een dakkapel met fronton. De zij- en achtergevel(s) hebben nauwlijks een architectonische geleding. Tegen de rechter zijgevel bevindt zich de grote houten serre onder lessenaardak. Aan de achterzijde is de gevelcompositie ondergeschikt gemaakt aan de dispositie van de achterliggende vertrekken. In het interieur verkeert de centrale hal nog in vrijwel oorspronkelijke staat. Tussen tochtportaal en hal deuren met geëtst glas. In enkele vertrekken is de detailering intact, bestaande uit stucplafonds, lambrizeringen en kasten. Waardering Herenhuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de bewoners- en oprichtingsgeschiedenis en de betekenis die deze heeft gehad voor Vriezenveen - de architectonische vormgeving van met name de voorgevel - de beeldbepalende ligging aan het Westeinde (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507479
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in Vriezenveen

Fabrieksschoorsteen

Westeinde 660
Vriezenveen (Gemeente Twenterand)
Inleiding In gele radiaalsteen opgetrokken fabrieksschoorsteen met siermetselwerk in rode radiaalsteen, omstreeks 1902 gebouwd bij het fabr..

Leemansmolen

Hammerweg 32
Vriezenveen (Gemeente Twenterand)
Leenmansmolen. Achtkantige bovenkruier met lage stelling. 1862. Onder- en tussenstuk van baksteen, bovenstuk en kap met riet gedekt. IJzeren..

Herenhuis

Westeinde 384
Vriezenveen (Gemeente Twenterand)
Inleiding In opdracht van de "Ruslandganger" D.G. Harmsen werd dit HERENHUIS in 1880 gebouwd. Het pand in eclectische stijl staat aan het W..

Boerderij onder zadeldak. Houten voorgeveltop. Vensters met kalf, roedenverdeling en halve luiken

Westeinde 342
Vriezenveen (Gemeente Twenterand)
Boerderij onder zadeldak. Houten voorgeveltop. Vensters met kalf, roedenverdeling en halve luiken.

Dorpsboerderij

Westeinde 202
Vriezenveen (Gemeente Twenterand)
Inleiding DorpsBOERDERIJ gelegen aan het Westeinde, de hoofdstraat van Vriezenveen. Het pand ligt direct aan de straat. Omschrijving Pand..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)