Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in Vriezenveen

Woonhuis

Westeinde 384
7671CN Vriezenveen (gemeente Twenterand)
Overijssel

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Herenhuis

Inleiding In opdracht van de "Ruslandganger" D.G. Harmsen werd dit HERENHUIS in 1880 gebouwd. Het pand in eclectische stijl staat aan het Westeinde in Vriezenveen. Ten noorden van het huis is een koetshuis aangebouwd. De handel werd in de loop van de negentiende eeuw in Vriezenveen één van de belangrijkste bestaansbronnen. Terwijl de fabrikanten in Twente zorg droegen voor de verkoop van de stoffen hielden de Vriezenveners de distributie in eigen hand. Vanuit Vriezenveen werd vooral veel gehandeld op Rusland en met name St. Petersburg. Omschrijving Rechthoekig gepleisterd pand over twee bouwlagen met een mezzanino opgetrokken onder een afgeknot schilddak met antracietkleurige pannen. De T-vensters zijn gevat in een afgeronde gepleisterde profiellijst met kuiven. De voorgevel (Z) telt vier vensterassen en wordt horizontaal geleed door een cordonlijst. De vensters hebben een doorlopende waterdorpel. De mezzanino is uitgerust met vier smalle liggende vensters. In de linker zijgevel (W) zijn twee vensters en een deur geplaatst en drie vensters op de verdieping. De rechter zijgevel (O) bevat een omlijste deur met siersmeedwerk tussen twee vensters. Op de verdieping drie vensters. Het koetshuis heeft aan de oostzijde een meerruits venster en een getoogde dubbele deur. Op het dak een dakkapel met vleugelstukken. De indeling van het interieur, evenals enkele gave onderdelen, waaronder een tochtdeur met glas-in-lood raam en boven- en zijlichten, zijn bewaard gebleven. In het deel van het koetshuis naast de woning (westzijde) een tweede hal met twee vertrekken en een toilet. In de beide hoofdvertrekken aan de zuidzijde van het woonhuis op de begane grond een betegelde kachel met een teracotta hoofdgestel, reliëf en schoorsteenmantel afkomstig uit Rusland. Verder een trap met gedecoreerde trappaal en trapleuningen met smeedijzeren spijlen en een keuken met houten keukenkasten, een granito aanrecht en een pomp. Waardering Herenhuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als villa van een "Ruslandganger" - als gaaf herenhuis in eclectische stijl - vanwege het buitengewoon gave interieur en dito -onderdelen - vanwege de beeldbepalende situering aan het Westeinde (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507478
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in Vriezenveen

Boerderij onder zadeldak. Houten voorgeveltop. Vensters met kalf, roedenverdeling en halve luiken

Westeinde 342
Vriezenveen (Gemeente Twenterand)
Boerderij onder zadeldak. Houten voorgeveltop. Vensters met kalf, roedenverdeling en halve luiken.

Dorpsboerderij

Westeinde 202
Vriezenveen (Gemeente Twenterand)
Inleiding DorpsBOERDERIJ gelegen aan het Westeinde, de hoofdstraat van Vriezenveen. Het pand ligt direct aan de straat. Omschrijving Pand..

Herenhuis

Westeinde 547
Vriezenveen (Gemeente Twenterand)
Inleiding HERENHUIS van Ruslandgangers met rijk gedecoreerde voorgevel in Hollandse neo-renaissance stijl. In Twente werd de handel in de l..

Fabrieksschoorsteen

Westeinde 660
Vriezenveen (Gemeente Twenterand)
Inleiding In gele radiaalsteen opgetrokken fabrieksschoorsteen met siermetselwerk in rode radiaalsteen, omstreeks 1902 gebouwd bij het fabr..

Leemansmolen

Hammerweg 32
Vriezenveen (Gemeente Twenterand)
Leenmansmolen. Achtkantige bovenkruier met lage stelling. 1862. Onder- en tussenstuk van baksteen, bovenstuk en kap met riet gedekt. IJzeren..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)