Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met schuurgedeelte in Vriezenveen

Woonhuis

Oosteinde 3
7671AR Vriezenveen (gemeente Twenterand)
Overijssel

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van Woonhuis met schuurgedeelte

Inleiding WOONHUIS met schuurgedeelte, gelegen aan het Oosteinde, dichtbij de watertoren. De architectuur van het woonhuis, met name in de voorgevel, is in Nieuwe Kunst stijl. Omschrijving Het pand is opgetrokken in machinale baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond onder zadeldak met wolfeinden met geglazuurde tuile du Nord pannen gedekt. Het staat op een gepleisterde plint. Centraal in de symmetrische voorgevel de entree met stoep; een dubbele paneeldeur met bovenlicht gevat in een gepleisterd portaal. Aan weerszijden op de begane grond twee recht gesloten schuifvensters met meerruits bovenlicht onder segmentbogen met strekken van verblendsteen. Op de verdieping drie draaivensters met meerruits bovenlicht onder een rollaag. Geheel links en rechts een roosvenster. De bovenste horizontale roede van de bovenlichten van alle vensters is segmentboogvormig. In de gepleisterde plint twee maal twee getoogde keldervensters. Tegen het wolfeind zijn twee topgevels geplaatst met beschoten toppen, windveren en huistekens. In de zijgevels van het woonhuisgedeelte dezelfde vensters als in de voorgevel op de begane grond. Voorts enkele stalvensters. Aan de achterzijde een iets later aangebouwde schuur onder zadeldak, gedekt met rode kruispannen. De noklijn van de aanbouw is verschoven t.o.v. die van het hoofdgebouw. Centraal in de gevel een baander. Waardering Woonhuis met schuurgedeelte van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de voor Vriezenveen zeldzame architectonische vormgeving en typologie - de beeldbepalende ligging - de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507475
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met schuurgedeelte in Vriezenveen

Dorpsboerderij

Westeinde 202
Vriezenveen (Gemeente Twenterand)
Inleiding DorpsBOERDERIJ gelegen aan het Westeinde, de hoofdstraat van Vriezenveen. Het pand ligt direct aan de straat. Omschrijving Pand..

Boerderij onder zadeldak. Houten voorgeveltop. Vensters met kalf, roedenverdeling en halve luiken

Westeinde 342
Vriezenveen (Gemeente Twenterand)
Boerderij onder zadeldak. Houten voorgeveltop. Vensters met kalf, roedenverdeling en halve luiken.

Boerderij onder zadeldak. Houten geveltop; vensters met kalf en roedenverdeling

Oosteinde 237
Vriezenveen (Gemeente Twenterand)
Boerderij onder zadeldak. Houten geveltop; vensters met kalf en roedenverdeling.

Herenhuis

Westeinde 384
Vriezenveen (Gemeente Twenterand)
Inleiding In opdracht van de "Ruslandganger" D.G. Harmsen werd dit HERENHUIS in 1880 gebouwd. Het pand in eclectische stijl staat aan het W..

Boerderij onder zadeldak. Houten geveltop. Vensters met kalf en roedenverdeling

Oosteinde 323
Vriezenveen (Gemeente Twenterand)
Boerderij onder zadeldak. Houten geveltop. Vensters met kalf en roedenverdeling.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis met schuurgedeelte in Vriezenveen