Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederland-Hervormde kerk, consistorie in Wanneperveen

Kerkelijk Gebouw

Veneweg 188
7946LN Wanneperveen (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: 1887-'88


Beschrijving van Nederland-Hervormde kerk, consistorie

Inleiding In 1887-1888 in een sobere neo-gotische stijl gebouwde, aan de laat-middeleeuwse kerk (1502, rijksmonument nr. 10584) toegevoegde consistoriekamer. Omschrijving Tegen de zuidelijke zijgevel van de kerk gebouwde, rechthoekige consistoriekamer onder een met opnieuw verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak. Het gebouwtje is voorzien van houten spitsboogvensters met roedenverdeling en traceringen in de bovenramen en het bovenlicht van de deur. De dorpels onder de vensters van de kopgevel en de rechter langsgevel zijn met elkaar verbonden. De kopgevel is een symmetrisch ingedeelde tuitgevel met datumsteen tussen twee vensters, een cordonlijst, een zolderluik met tracering in het spitsboog bovenlicht, een met zink beklede deklijst (ezelsrug), goten met op uitgemetselde baksteen steunende klossen en een smeedijzeren bekroning op de tuit. De blinde linker gevel is voorzien van een brede liseen. Het uit één ruimte bestaande interieur is, op de kerkdeur na, niet meer oorspronkelijk. Waardering De neo-gotische consistoriekamer heeft cultuur-, architectuurhistorische en ensemblewaarden vanwege de bouwstijl, de typologie, de gaafheid van het exterieur en de ruimtelijke, functionele en architectonische relatie met de kerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507464
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederland-Hervormde kerk, consistorie in Wanneperveen

Nederlands-Hervormde Kerk met klokkenstoel

Veneweg 188
Wanneperveen (Gemeente Steenwijkerland)
Nederlands Hervormde Kerk. In 1502 gebouwd, 1687 hersteld, 1743 vergroot met een zijbeuk, die in 1842 weer werd afgebroken. Thans derhalve w..

Boerderij met zijbaander

Veneweg 141
Wanneperveen (Gemeente Steenwijkerland)
Boerderij met zijbaander.

Schultehuis

Veneweg 83
Wanneperveen (Gemeente Steenwijkerland)
Het z.g. Schultehuis. In 1612 gebouwd, sinds 1921 rijksmonument. Aan de straatzijde een trapgevel met zandstenen waterlijsten en afdekkingen..

Boerderij met stelpvormige schuur en dwars daarvoor gebouwd woonhuis, rechts onderkelderd en met pannen schilddak, voorzien van hoekschoorstenen

Veneweg 56
Wanneperveen (Gemeente Steenwijkerland)
Boerderij met stelpvormige schuur en dwars daarvoor gebouwd woonhuis, rechts onderkelderd en met pannen schilddak, voorzien van hoekschoorst..

Dwarswoonhuis onder rieten schilddak met linksachter een houten schuur onder hoog rieten schilddak

Zuiderpad 23
Giethoorn (Gemeente Steenwijkerland)
Dwarswoonhuis onder rieten schilddak; zesruitsschuifvensters. Link achter een houten schuur onder hoog rieten schilddak.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)