Watertoren in Sint Jansklooster

Nijverheid Industrie

Barsbeek 8
8326BN Sint Jansklooster (gemeente Steenwijkerland)

Beschrijving van Watertoren

Inleiding Door de Waterleiding Maatschappij Overijssel (W.M.O.) in 1931 gebouwde, 45,5 m hoge watertoren, waarin zich een betonnen holbodemreservoir met een inhoud van 400 m3 bevindt. De vorm van de toren is met name verwant aan die van de watertorens van Steenwijkerwold en Raalte. Omschrijving De toren is van gewapend beton, opgetrokken met een glijbekisting en bekleed met baksteen. Hij verjongt vanuit de basis en heeft uit- en inspringende hoeken met bovenin overhoekse invullingen, smalle vensters en een octogonaal, gebroken tentdak met geglazuurde pannen en verspringende randen aan de staande dakschilden. De voorgevel heeft een entree met dubbele keperboogdeur met hardstenen drempel en poeren in een keperboogportiek, alsmede een vlaggestok in een betonnen houder. De linker gevelpartij en hoek zijn vernieuwd en opgetrokken uit nieuwe baksteen met handhaving van de oorspronkelijke gevelopbouw. Waardering De toren is vooral belangrijk als zeer herkenbaar 'landmark', is gaaf van samenstelling en van architectuurhistorische waarde vanwege de karakteristieke vormgeving, representatief voor de architectonische kwaliteit van de objecten van de Waterleiding Maatschappij Overijssel. Voor de geschiedenis van de bouwtechniek is deze watertoren van betekenis als vroeg voorbeeld van de toepassing van een glijbekisting. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)