Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in Sint Jansklooster

Nijverheid Industrie

Barsbeek 8
8326BN Sint Jansklooster (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: 1931


Beschrijving van Watertoren

Inleiding Door de Waterleiding Maatschappij Overijssel (W.M.O.) in 1931 gebouwde, 45,5 m hoge watertoren, waarin zich een betonnen holbodemreservoir met een inhoud van 400 m3 bevindt. De vorm van de toren is met name verwant aan die van de watertorens van Steenwijkerwold en Raalte. Omschrijving De toren is van gewapend beton, opgetrokken met een glijbekisting en bekleed met baksteen. Hij verjongt vanuit de basis en heeft uit- en inspringende hoeken met bovenin overhoekse invullingen, smalle vensters en een octogonaal, gebroken tentdak met geglazuurde pannen en verspringende randen aan de staande dakschilden. De voorgevel heeft een entree met dubbele keperboogdeur met hardstenen drempel en poeren in een keperboogportiek, alsmede een vlaggestok in een betonnen houder. De linker gevelpartij en hoek zijn vernieuwd en opgetrokken uit nieuwe baksteen met handhaving van de oorspronkelijke gevelopbouw. Waardering De toren is vooral belangrijk als zeer herkenbaar 'landmark', is gaaf van samenstelling en van architectuurhistorische waarde vanwege de karakteristieke vormgeving, representatief voor de architectonische kwaliteit van de objecten van de Waterleiding Maatschappij Overijssel. Voor de geschiedenis van de bouwtechniek is deze watertoren van betekenis als vroeg voorbeeld van de toepassing van een glijbekisting. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507463
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Sint Jansklooster
Watertoren Sint Jansklooster aan de Barsbeek
Watertoren Sint Jansklooster aan de Barsbeek
Plaats Sint Jansklooster
Bouwjaar 1931-1932
Hoogte 45,7 m
Inhoud 400 m³
Huidig gebruik Uitkijktoren
Monumentnummer 507463

De watertoren in Sint Jansklooster is gebouwd in 1931-1932 door Waterleiding Maatschappij Overijssel (W.M.O.). De watertoren heeft een hoogte van 45,7 meter en een waterreservoir van 400 m³. De toren is qua vormgeving verwant aan de watertorens van Steenwijkerwold en Raalte. In 2011 werd de toren door waterleidingbedrijf Vitens aan de non-profitorganisatie BOEi (De Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed) overgedragen. Architectenbureau Zecc maakte een plan de toren te restaureren en te herbestemmen tot uitkijktoren. Vanuit vier ramen kijkt de bezoeker uit over Steenwijk, Emmeloord, Zwolle en Meppel. Het plan wordt uitgevoerd door aannemingsbedrijf Jurriëns Noord.

Externe linksMonumenten in de buurt van Watertoren in Sint Jansklooster

Boerderij Oud Schuilenburg. Boerderij met bakstenen stenen puntgevel met vlechtingen en schoorsteen in de top. Bedrijfsgedeelte met sterk omhooggebrac ..

Kadoelen 25
Sint Jansklooster (Gemeente Steenwijkerland)
Boerderij Oud Schuilenburg. Boerderij met bakstenen stenen puntgevel met vlechtingen en schoorsteen in de top. Bedrijfsgedeelte met sterk om..

Monnikenmolen

Molenstraat 1
Sint Jansklooster (Gemeente Steenwijkerland)
inleiding Markant gelegen stellingmolen, wat betreft de huidige verschijningsvorm 19e-eeuws, maar in aanleg wellicht ouder. De ontmanteling..

Den Oldenhof, toegangshek

Oppen Swolle 7
Vollenhove (Gemeente Steenwijkerland)
TOEGANGSHEK. Wordt gevormd door vier bakstenen pilaren op een natuurstenen voet en afgedekt met natuurstenen dekplaten. De middelste pilaren..

Den Oldenhof

Oppen Swolle 7
Vollenhove (Gemeente Steenwijkerland)
HOOFDGEBOUW. Huis op rechthoekige plattegrond, onderkelderd, van twee verdiepingen, onder kap met zakgoot, en met twee later afgeknotte topg..

Den Oldenhof, park

Oppen Swolle 7
Vollenhove (Gemeente Steenwijkerland)
AANLEG ROND HET HOOFDGEBOUW. De aanleg rond Den Oldenhof zal gezien zijn formele structuur dateren van rond 1800 of vroeger. In de loop van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Watertoren in Sint Jansklooster

Foto's (1)