Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Allegonde in Giethoorn

Boerderij

Jan van Nassauweg 10
8355VA Giethoorn (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: 1937-'38 1938 1937-'38


Beschrijving van Sint Allegonde

Inleiding Hoeve Sint Aldegonde is één van de 23 moderne ontginningsboerderijen die in de jaren 1937-1938 door Domeinen in de polder Giethoorn zijn gebouwd. De boerderij was oorspronkelijk identiek aan de nabijgelegen Hoeve Wassenaar, waarvan de voorgevel niet meer, maar de ruimtelijke indeling van het woongedeelte nog wel origineel is. Omschrijving Hoeve Sint Aldegonde is een halleboerderij met langsdeel onder een hoog, met riet gedekt zadeldak met dakkapellen en wolfeinden. De begane grond van de naar de weg gekeerde voorgevel heeft een symmetrische indeling met rechtgesloten vensters (waarvan het rechter niet meer origineel is) onder rollagen, aan weerszijden van de overluifelde voordeur met bovenlicht. De gevelindeling op de zolderverdieping is asymmetrisch met onder meer een fries van vijf liggende venstertjes onder de houten geveltop. De kap is voorzien van dakkapellen in opgewipte delen van het rechter dakschild, dat tevens is voorzien van een opgemetselde schoorsteen. In het linker dakschild bevindt zich een kleiner segmentboogvormig daklicht. De rechter zijgevel heeft een terugliggende middenpartij en een uitkragend dakdeel boven het achterste gevelveld. Een deur links in het terugliggende deel van de gevel is vervangen door een venster. De achtergevel bezit eveneens een houten geveltop met luiken met driehoekige venstertjes onder een wolfeind en heeft rechts in de gevel geplaatste schuif-inrijdeuren. De linker zijgevel is onder meer voorzien van een krimp. Het interieur van de boerderij is niet meer oorspronkelijk. De zolder met knechtenkamer is nog wel intact en geeft een vrije blik op de hoge houten kapconstructie met de samengestelde spanten. Waardering De boerderij is een mooi voorbeeld van de in architectuurhistorisch opzicht interessante grote Giethoornse ontginningsboerderij, die in diverse vormen voorkomt in een bepaald gebied bij Giethoorn. De hoeves hebben tevens grote ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel (in casu de betreffende ontginning), dat ook van cultuur-historische en sociaal-economische belang is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507460
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint Allegonde in Giethoorn

Hervormde kerk met klokkenstoel

Beulakerweg 80
Giethoorn (Gemeente Steenwijkerland)
Hervormde Kerk. Even buiten de dorpskern gelegen; werd in 1645 gebouwd ter vervanging van een oudere kerk. Zaalkerkje met driezijdige sluiti..

Boerderijtje onder rieten schilddak met woondeel met zesruitsschuifvensters met luiken en bedrijfsdeel met houten wanden

Noorderpad 24
Giethoorn (Gemeente Steenwijkerland)
Boerderijtje onder rieten schilddak. Woongedeelte voorzien van zesruitsschuifvensters met luiken; bedrijfsgedeelte met houten wanden.

Dwarswoning onder met pannen gedekt schilddak met bedrijfdeel onder rieten schilddak

Noorderpad 21
Giethoorn (Gemeente Steenwijkerland)
Dwarswoning onder met pannen gedekt schilddak. Zesruitsschuiframen. Bedrijfsgedeelte met rieten schilddak.

Boerderij met bedrijfsdeel onder rieten schilddak dat loodrecht aansluit op het rieten schilddak met hoekschoorstenen van het dwarse woongedeelte

Noorderpad 17
Giethoorn (Gemeente Steenwijkerland)
Boerderij met bedrijfsgedeelte gedekt door een rieten schilddak dat loodrecht aansluit op het rieten schilddak met hoekschoorstenen van het ..

Boerderijtje onder oplopend rieten schilddak met stal met houten wanden

Noorderpad 20
Giethoorn (Gemeente Steenwijkerland)
Boerderijtje onder oplopend rieten schilddak. Zesruitsschuifvensters; stal met houten wanden.

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint Allegonde in Giethoorn

Foto's (1)