Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Prins Maurits Weeshuis Voorm. Prins Maurits Weeshuis in Blokzijl

Gebouw

Brouwerstraat 2
8356DV Blokzijl (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: 1873 1928 (verb.) v.a. 1970 meermalen gewijzigd


Beschrijving van Prins Maurits Weeshuis Voorm. Prins Maurits Weeshuis

Inleiding In 1676 werden bij de havenkolk, op de hoek van de Wortelmarkt en de Brouwerstraat twee huizen ingericht als weeshuis. Deze werden in 1873 vervangen door het Prins Maurits Weeshuis dat tot 1928 de oorspronkelijke functie behield. Daarna is het tot 1970 gebruikt als multi-functioneel verenigingsgebouw van de Nederlands Hervormde Kerk.Na functies als galerie en museum kreeg het de huidige functie. Omschrijving Het betreft een met de voorgevel naar de straat gekeerd hoekpand met verdieping onder een met Hollandse pannen gedekt schilddak. Het pand heeft een vijf-assige, symmetrische voorgevel met gepleisterde plint en een middenrisaliet met originele, dubbele deur met bovenlicht in een rondboog portiek met datumsteen en een hardstenen stoep. Aan weerszijden van en boven de entree bevinden zich rondboogvensters waarvan de bogen, evenals die van het portiek, zijn geaccentueerd met uitgemetselde gele baksteen. De verdiepingsvensters hebben een licht getoogde rollaag. Het fries tussen begane grond en etage is samengesteld uit cordonlijsten met daartussen gepleisterde velden en baksteenmozaïeken. De gevel wordt bekroond door een entablement met kraagstukken aan de bovenhoeken van het risaliet.@De rechter kopgevel is voorzien van vensters die in de vormgeving stroken met die in de voorgevel. Aanbouw aan achterzijde. De linker kopgevel is voorzien van slechts één gevelopening op de begane grond. Van het oorspronkelijke interieur is na een ingrijpende verbouwing in 1928 en diverse aanpassingen vanaf 1970 vrijwel niets meer over. Alleen het trappehuis is nog intact. Waardering Dit voormalige weeshuis is vanwege zijn oorspronkelijke functie zowel zeldzaam als van belang voor de geschiedenis van Blokzijl en heeft derhalve cultuurhistorische waarde. Het pand bevindt zich nog in vrij gave staat en is een fraai voorbeeld van een eclectische architectuur die de representativiteit van dit openbare gebouw bepaalt. Het is van groot stedebouwkundig belang vanwege de situering op een belangrijke hoek in de kom van Blokzijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507457
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Prins Maurits Weeshuis
het voormalige Prins Maurits Weeshuis in Blokzijl
het voormalige Prins Maurits Weeshuis in Blokzijl
Locatie Brouwerstraat 2
Oorspr. functie weeshuis
Huidig gebruik restaurant
Start bouw 1873
Bouwstijl eclectisch
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 507457
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Prins Maurits Weeshuis is een monumentaal pand aan de Brouwerstraat in de Overijsselse plaats Blokzijl, dat tot 1928 dienst heeft gedaan als weeshuis.

Beschrijving

Al in 1676 werd op de hoek van de Brouwerstraat en de Wortelmarkt een weeshuis gesticht. Twee huizen werden daartoe samengevoegd en vormden gezamenlijk het nieuwe weeshuis van Blokzijl, dat tot 1873 dienst heeft gedaan. In 1873 werd het oude weeshuis vervangen door een nieuw gebouw op dezelfde plaats. In het eclectisch vormgegeven gebouw zijn neoclassicistische elementen te onderscheiden. In 1928 verliet de laatste wees het gebouw en daarmee verloor het pand zijn oorspronkelijke bestemming. Sinds die tijd heeft het achtereenvolgens dienstgedaan als verenigingsgebouw van de hervormde kerk, kunstgalerie en museum. In 1980 kreeg het gebouw opnieuw een andere bestemming en werd er een restaurant gevestigd.

Op een gevelsteen, die in 1873 bij de nieuwbouw werd geplaatst door de hervormde predikant Nicolaas Kamp staat de tekst te lezen: "Uit liefde door liefde tot liefde".


Monumenten in de buurt van Prins Maurits Weeshuis Voorm. Prins Maurits Weeshuis in Blokzijl

Pand met gewijzigde vensters in topgevel met vlechtingen, waterlijst en toppinakel op natuurstenen consoles

Brouwerstraat 7
Blokzijl (Gemeente Steenwijkerland)
Pand met topgevel met vlechtingen aan de straat. Waterlijst en op natuurstenen consoles rustende toppinakel. Vensters gewijzigd. XVII-XVIII.

Pand met trapgevel met top met klauwstukken en boogvormig fronton, oeils-de-boeuf, gebeeldhouwde koppen en gevelstenen

Kerkstraat 2
Blokzijl (Gemeente Steenwijkerland)
Pand met trapgevel, waarvan de top op de wijze van een halsgevel wordt geflankeerd door natuurstenen klauwstukken, en is voorzien van een bo..

Dubbel pand met klokgevel met natuurstenen aanzetstukken (nr. 4) en lijstgevel met geprofileerde daklijst en voordeuromlijsting (nr. 6)

Kerkstraat 4
Blokzijl (Gemeente Steenwijkerland)
Dubbel pand. Rechts (nr 6) pand met lijstgevel. Geprofileerde daklijst en voordeuromlijsting. Links (nr 4) een klokgevel met natuurstenen aa..

Fors pand met trapgevel met waterlijsten, cartouche, toppilaster op gebeeldhouwd kapiteel en vernieuwde pui

Brouwerstraat 12
Blokzijl (Gemeente Steenwijkerland)
Fors pand met trapgevel, in cartouche gedateerd anno 1630. Pui vernieuwd. Waterlijsten. Ontlastingsbogen boven de vensters van de verdieping..

Pand met lijstgevel met puilijst en met aflopende zijstukken met vlechtingen aan weerszijden van forse geprofileerde lijst aflopende zijstukken met vl ..

Kerkstraat 8
Blokzijl (Gemeente Steenwijkerland)
Pand met lijstgevel. Aan weerszijden van de forse geprofileerde lijst aflopende zijstukken met vlechtingen. Puilijst. XVIII-XIX.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)