Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Turfstrooiselfabriek 2 Voorm. turfstrooiselfabriek, locomotievenloods in Erica

Gebouw

Griendtsveenstraat 144
7887TK Erica (gemeente Emmen)
Drenthe

Bouwjaar: 1910-1911


Beschrijving van Turfstrooiselfabriek 2 Voorm. turfstrooiselfabriek, locomotievenloods

Inleiding. Locomotievenloods gebouwd in de periode 1910-1911 ten behoeve van de Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij. Het gebouw is opgericht voor smalspoorlocomotieven, die ingezet werden voor de aanvoer van grondstoffen uit het veen naar de turfstrooiselfabrieken. Grote delen van het smalspoortracé in de omgeving van de loods en de fabriek zijn aanwezig en geven het terrein een meerwaarde. De bescherming richt zich evenwel op de locomotievenloods. Omschrijving Op rechthoekige grondslag opgemetseld gebouw gedekt door een zadeldak met muldenpan; windveren; eenvoudige zinken mastgoot. Aan de noordzijde een uitspringend deel met vier dubbele inrijdeuren voor de locomotieven, links daarvan een getoogd gietijzeren venster. De oostelijke topgevel heeft een asymmetrische indeling met drie getoogde gietijzeren vensters. De zuidelijke gevel heeft vier getoogde gietijzeren vensters; rechts een getoogde loopdeur. De westelijke topgevel bevat twee dito vensters. INTERIEUR: De vier locstanden zijn aanwezig met de bijbehorende opgemetselde smeerkelders. Op de houten spantconstructie is een geklonken dieselolietank (met open bovenkant) gemonteerd. Vrij uniek is de pompinstallatie voor benzol-tractie. Waardering De locomotievenloods is mede als onderdeel van het complex van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedenbouwkundig belang. Daarbij zijn vooral ook de industrieel-archeologische waarden aan de orde. Uniek en betrekkelijk gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507453
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Turfstrooiselfabriek 2 Voorm. turfstrooiselfabriek, locomotievenloods in Erica

Voormalige turfstrooiselfabriek

Griendtsveenstraat
Erica (Gemeente Emmen)
Inleiding Sober en functioneel vormgegeven TURFSTROOISELFABRIEK voor de productie van fijnturfstrooisel, gebouwd in opdracht van de Griendt..

Beambtewoning

Griendtsveenstraat 57
Erica (Gemeente Emmen)
Inleiding Woning gebouwd in 1911 in opdracht van de Drentsche Landontginning Mij. gevestigd te Rotterdam, als beambtewoning bij de Griendts..

Beambtewoning

Griendtsveenstraat 41
Erica (Gemeente Emmen)
Inleiding Woning gebouwd in 1912 in opdracht van de Drentsche Landontginning Mij. gevestigd te Rotterdam, als beambtewoning bij de Griendtv..

Directiewoning (Carex)

Griendtsveenstraat 39
Erica (Gemeente Emmen)
Inleiding Huize Carex is in 1912 gebouwd in opdracht van de Drentsche Landontginning Mij, gevestigd te Rotterdam, als directiewoning bij de..

Hooischuur met schaapskooi

Europaweg 12
Schoonebeek (Gemeente Emmen)
In aanleg 18e eeuwse of mogelijk nog oudere HOOISCHUUR met schaapskooi; ankerbalkconstructie met pen- en gatverbindingen deels met hout, dee..

Kaart & Routeplanner