Rhijnestein: vrijstaande tuinmanswoning tussen trianon en boomgaard gelegen in Cothen

Rhijnestein 3
3945BD Cothen (gemeente Wijk bij Duurstede)

Beschrijving van Rhijnestein: vrijstaande tuinmanswoning tussen trianon en boomgaard gelegen

Omschrijving Noordelijk van het huis Rhijnestein aan de Nieuwe Weg tussen trianon en boomgaard gelegen, vrijstaande tuinmanswoning in 1902 gebouwd in opdracht van W.A. van Beeck Calkoen, op rechthoekige grondslag in baksteen opgetrokken op een gecementeerde grijze plint en bestaande uit een begane grond en kapverdieping onder een met zwarte pannen gedekt mansardedak met overstek en windveren, aan de Nieuwe Weg met schilddakbeëindiging met een rijk gedecoreerde dakkapel en bekroond met een piron. Gevels, voorzien van decoratieve muurankers, worden afgesloten door een muizetandlijst onder een geprofileerde daklijst, de hoeken zijn geaccentueerd door met kinderkopjes gedecoreerde hoekstenen. De gevels worden geleed door een of twee grote vierdelige getoogde schuifvensters met driedelig bovenlicht en siersegmentboog met gestileerd gedecoreerde siersluitstenen. De vensters zijn voorzien van luiken. Aan de zuidzijde, aan de Nieuwe Weg, een dakkapel versierd met voluten en gebroken fronton. Aan de noordzijde bevindt zich in het midden van de gevel de vernieuwde entree en ter rechterzijde een nieuwe veranda. Gesneden windveren langs de daklijst. Waardering TUINMANSWONING behorende tot de buitenplaats Rhijnestein van algemeen belang: - vanwege materiaalgebruik en zorgvuldige architectonische vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege situering en functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)