Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rhijnestein: poortgebouw en aangebouwd koetshuis in Cothen

Kasteel Buitenplaats

Rhijnestein 1
3945BD Cothen (gemeente Wijk bij Duurstede)
Utrecht

Bouwjaar: 14e eeuw (kern)


Beschrijving van Rhijnestein: poortgebouw en aangebouwd koetshuis

Omschrijving POORTGEBOUW met aangebouwd KOETSHUIS behorende bij de buitenplaats Rhijnestein en toegang tot de voorburcht en het huis, in kern daterend uit de veertiende-eeuw. In baksteen opgetrokken asymmetrisch poortgebouw op rechthoekige plattegrond onder samengesteld met zwarte en rode Hollandse pannen gedekt dak bestaande uit een centrale poort, met inwendige vlakke houten zoldering, en verdieping en duivenzolder; in later tijd aan de rechterzijde uitgebreid met een traptoren onder een haaks geplaatst zadeldak met kleine trapgevel en aanbouw (dienstwoning) onder zadeldak met trapgevel. Aan de linkerzijde een aanbouw (schuur, later dienstwoning en koetshuis) onder een haaks tegen het poortgebouw geplaatst licht geknikt zadeldak eindigend in een trapgevel. Trapgevels met hardstenen afdekplaten. Tegen de voorgevel bevinden zich aan weerszijden van de doorgang twee forse steunberen. Recht gesloten entree met dubbele houten deuren onder een latei. In de gevel verschillende bouwsporen, onder meer boven de latei een segmentboog, op de verdiepingen segmentbogen en bouwnaden bij aansluiting van de rechter aanbouw. Boven de poort op de verdieping een groot twaalfdelig venster met natuurstenen omlijsting. Aan de achterzijde een rondboogdoorgang, de trapgevel aan deze zijde is bij de restauratie in 1989-90 teruggebracht. De linkeraanbouw met woning en koetshuis heeft aan de zijde van de toegangsweg twee kleine vensteropeningen met luiken en is verder gesloten. In de gevel aan de voorburcht twee entreedeuren waartussen zich een pomp bevindt en twee openslaande deuren, in de kopse gevel bevinden zich links de inrijdeuren. Het poortgebouw is in 1989-90 ingrijpend gerestaureerd, waarbij wijzigingen hebben plaatsgevonden. Waardering POORTGEBOUW met aangebouwd KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Rhijnestein van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de gaafheid van het exterieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging aan de toegangsweg naar het huis en opgenomen in de laat-negentiende-eeuwse kleinschalige park- en tuinaanleg in landschapsstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507445
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rhijnestein: poortgebouw en aangebouwd koetshuis in Cothen

Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Rijnestein

-
Cothen (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Rijnestein. Datering: 14e eeuw.

Rhijnestein: hekwerk

Rhijnestein 2
Cothen (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Omschrijving HEK behorende tot de buitenplaats Rhijnestein. Het hek bevindt zich thans (2005) in verwaarloosde toestand langs de Nieuwe weg..

Rhijnestein

Rhijnestein 2
Cothen (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Omschrijving HOOFDGEBOUW behorende bij de buitenplaats Rhijnestein. Zuidelijk gelegen, in oorsprong vrijstaande vierkante woontoren opgetro..

Rhijnestein: park en tuinaanleg

Rhijnestein 2
Cothen (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Omschrijving Historische PARK- EN TUINAANLEG behorende bij de buitenplaats Rhijnestein merendeels op sobere wijze aangelegd aan het einde ..

Rhijnestein: kasgebouw

Rhijnestein 2
Cothen (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Omschrijving Verdiept gelegen KASGEBOUW daterend uit het eerste kwart van de twintigste-eeuw op rechthoekige grondslag opgetrokken in bakst..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rhijnestein: poortgebouw en aangebouwd koetshuis in Cothen

Foto's (1)