Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Joodse begraafplaats, dienstgebouw in Leeuwarden

Woonhuis

Spanjaardslaan 76
8917AV Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: 1875-1910 1910 1875-1910


Beschrijving van Joodse begraafplaats, dienstgebouw

DIENSTGEBOUW behorende bij de Joodse begraafplaats en vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 19de of het begin van de 20ste eeuw. Eenvoudig met siermetselwerk verlevendigd bakstenen gebouw, opgetrokken op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met pannen belegd zadeldak met aan beide zijden een royaal overstek op consoles; geprofileerde daklijst. De voor- en achtergevels symmetrisch ingedeeld door een dubbele opgeklampte deur met halfrond gesloten bovenlicht met V-vormige indeling, gevat in even uitgemetselde omlijsting; aan weerszijden een venster met vierruitsverdeling onder en V-vormige indeling boven de tussendorpel; 1-steens hanekammen. In de geveltop aan voorzijde een gedenksteen met opschrift: Job 3 vers 19. In de linkerzijgevel een lichtgetoogde houten deur onder houten overhuiving en aan weerszijden een half lichtgetoogd venster met 1-steens hanekam; in de rechterzijgevel (eveneens met siermetselwerk) drie dito vensters. Waardering Dienstgebouw van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de sobere, maar verzorgde vormgeving; - wegens de historisch-functionele relatie met de begraafplaats; - wegens de hoge mate van gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507437
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Joodse begraafplaats, dienstgebouw in Leeuwarden

Algemene begraafplaats

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
ALGEMENE BEGRAAFPLAATS met bijbehorende graftekens. De door een gracht omringde Algemene Begraafplaats naar ontwerp uit 1830 van Lucas Piete..

Algemene begraafplaats, toegangbrug en toegangshek

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
Gemetselde TOEGANGSBRUG met verzorgd vormgegeven gietijzeren TOEGANGSHEK, ontworpen in 1832 door Jaane van der Wielen. Het geheel bestaat ui..

Algemene begraafplaats, dienstwoning

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
DIENSTGEBOUW (personeelswoning) met zuilenportico, gerealiseerd in 1832 naar ontwerp van de Amsterdamse architect Israƫl Warnsinck en oorsp..

Joodse begraafplaats

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
De JOODSE BEGRAAFPLAATS, die is gelegen in de noord-westelijke hoek van het begraafplaatscomplex, is tegelijk met de aanpalende Algemene Beg..

Joodse begraafplaats, toegangsbrug

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
Sobere betonnen TOEGANGSBRUG met een kenmerkende vormgeving uit de jaren 1920-1930, geconstrueerd op een gemetselde dam en bestaande uit een..

Kaart & Routeplanner

Route naar Joodse begraafplaats, dienstgebouw in Leeuwarden