Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Joodse begraafplaats, toegangsbrug in Leeuwarden

Weg En Waterwerk

Spanjaardslaan 76
8917AV Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: 1920-1930 1930 1920-1930


Beschrijving van Joodse begraafplaats, toegangsbrug

Sobere betonnen TOEGANGSBRUG met een kenmerkende vormgeving uit de jaren 1920-1930, geconstrueerd op een gemetselde dam en bestaande uit een door steunberen geschraagde poort met (jongere) dubbele houten toegangsdeur en geflankeerd door opengewerkte balustrades. Op de poort het opschrift Job 3-19 en de bijbehorende tekst in Hebreeuwse karakters. Waardering Betonnen toegangsbrug van algemeen belang: - wegens materiaalgebruik en kenmerkende vormgeving; - wegens de functionele relatie met de begraafplaats; - wegens de visuele relatie met de dienstgebouwen en de begraafplaats; - als kenmerkende markering van het Joodse gedeelte van het begraafplaatscomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507436
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Joodse begraafplaats, toegangsbrug in Leeuwarden

Algemene begraafplaats

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
ALGEMENE BEGRAAFPLAATS met bijbehorende graftekens. De door een gracht omringde Algemene Begraafplaats naar ontwerp uit 1830 van Lucas Piete..

Algemene begraafplaats, toegangbrug en toegangshek

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
Gemetselde TOEGANGSBRUG met verzorgd vormgegeven gietijzeren TOEGANGSHEK, ontworpen in 1832 door Jaane van der Wielen. Het geheel bestaat ui..

Algemene begraafplaats, dienstwoning

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
DIENSTGEBOUW (personeelswoning) met zuilenportico, gerealiseerd in 1832 naar ontwerp van de Amsterdamse architect Israƫl Warnsinck en oorsp..

Joodse begraafplaats

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
De JOODSE BEGRAAFPLAATS, die is gelegen in de noord-westelijke hoek van het begraafplaatscomplex, is tegelijk met de aanpalende Algemene Beg..

Joodse begraafplaats, dienstgebouw

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
DIENSTGEBOUW behorende bij de Joodse begraafplaats en vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 19de of het begin van de 20ste eeuw..

Kaart & Routeplanner

Route naar Joodse begraafplaats, toegangsbrug in Leeuwarden