Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene begraafplaats, lijken- en schijndodenhuis in Leeuwarden

Graf Begraafplaats

Spanjaardslaan 74
8917AV Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: 1874
Architect: Th. Romein Romein 1874 Th. Romein


Beschrijving van Algemene begraafplaats, lijken- en schijndodenhuis

LIJKEN- EN SCHIJNDODENHUIS, gebouwd in 1874 in eclectisch-classicistische trant naar ontwerp van Thomas Romein. Dienstgebouw op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit gepleisterde baksteen op even uitgemetselde plint en plat afgedekt; doorgaande verkropte waterlijst. De beide aedicula-vormige hoekpartijen van de voorgevel worden benadrukt door pilasters met verdiepte velden, die uitlopen in (oorspronkelijk door palmetvormige, vermoedelijk zinken acroteria bekroonde) loze tympanen met geprofileerde lijst. Links en rechts een opgeklampte toegangsdeur met ijzeren sierbeslag; daartussen twee halve lichtgetoogde vensters met gietijzeren roosters en natuurstenen strekken en afzaten. In de linkerzijgevel lichtgetoogde (niet oorspronkelijke) dubbele houten deuren; natuurstenen sluitsteen; in de rechterzijgevel een (thans dichtgezet) raam; in de achtergevels vier vensters als in de voorgevel. Het INTERIEUR is in twee ruimten verdeeld; de vloer is met bakstenen belegd. Waardering Dienstgebouw (lijken- en schijndodenhuis) van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - als eigenzinnig ontwerp uit 1874 van architect Thomas Romein; - wegens materiaalgebruik en vormgeving; - wegens de oorspronkelijke functie; - wegens de historisch-functionele relatie met de begraafplaats; - wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van ex- en interieur; - wegens de visuele relatie met en bepaalde bepaalde zichtlijnen van de aanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507434
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene begraafplaats, lijken- en schijndodenhuis in Leeuwarden

Algemene begraafplaats

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
ALGEMENE BEGRAAFPLAATS met bijbehorende graftekens. De door een gracht omringde Algemene Begraafplaats naar ontwerp uit 1830 van Lucas Piete..

Algemene begraafplaats, toegangbrug en toegangshek

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
Gemetselde TOEGANGSBRUG met verzorgd vormgegeven gietijzeren TOEGANGSHEK, ontworpen in 1832 door Jaane van der Wielen. Het geheel bestaat ui..

Algemene begraafplaats, dienstwoning

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
DIENSTGEBOUW (personeelswoning) met zuilenportico, gerealiseerd in 1832 naar ontwerp van de Amsterdamse architect Israƫl Warnsinck en oorsp..

Joodse begraafplaats

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
De JOODSE BEGRAAFPLAATS, die is gelegen in de noord-westelijke hoek van het begraafplaatscomplex, is tegelijk met de aanpalende Algemene Beg..

Joodse begraafplaats, toegangsbrug

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
Sobere betonnen TOEGANGSBRUG met een kenmerkende vormgeving uit de jaren 1920-1930, geconstrueerd op een gemetselde dam en bestaande uit een..

Kaart & Routeplanner

Route naar Algemene begraafplaats, lijken- en schijndodenhuis in Leeuwarden