Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene begraafplaats, dienstwoning in Leeuwarden

Woonhuis

Spanjaardslaan 78
8917AV Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: 1832
Architect: I. Warnsinck Warnsinck 1832 I. Warnsinck


Beschrijving van Algemene begraafplaats, dienstwoning

DIENSTGEBOUW (personeelswoning) met zuilenportico, gerealiseerd in 1832 naar ontwerp van de Amsterdamse architect Israël Warnsinck en oorspronkelijk bestemd tot woning voor de doodgraver annex bergplaats voor baren en gereedschappen e.d. Vier traveeën breed en drie traveeën diep deels onderkelderd gebouw op rechthoekige plattegrond, gedeeltelijk op natuurstenen plint opgetrokken uit witgepleisterde baksteen en gedekt door een samengesteld rieten schilddak met (vernieuwde) hoekschoorstenen; het overstekende voorschild rust op vijf houten kolommen met eenvoudig geprofileerde basementen en kapitelen; verkropte kroonlijst. In de voorgevel halfrondgesloten vensters met vierruitsverdeling onder en V-vormige indeling boven de tussendorpel. In de linker- respectievelijk de rechterzijgevel dito vensters, een opgeklampte toegangsdeur met halfrond bovenlicht met V-vormige indeling en dubbele opgeklampte deuren onder zware geprofileerde lijst; de indeling der overige gevels (deur en rechtgesloten meerruitsvensters), is niet meer geheel oorspronkelijk. Het INTERIEUR van de woning is aan moderne eisen aangepast en is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Waardering Dienstgebouw (personeelswoning) van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - als evenwichtig ontwerp uit 1832 van architect Israël Warnsinck; - wegens materiaalgebruik en vormgeving; - wegens de historisch-functionele relatie met de begraafplaats; - wegens de redelijke mate van gaafheid van het exterieur; - wegens de visuele relatie met de toegangspartij en met bepaalde zichtlijnen van de aanleg; - als kenmerkende markering van de Algemene Begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507432
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene begraafplaats, dienstwoning in Leeuwarden

Algemene begraafplaats

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
ALGEMENE BEGRAAFPLAATS met bijbehorende graftekens. De door een gracht omringde Algemene Begraafplaats naar ontwerp uit 1830 van Lucas Piete..

Algemene begraafplaats, toegangbrug en toegangshek

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
Gemetselde TOEGANGSBRUG met verzorgd vormgegeven gietijzeren TOEGANGSHEK, ontworpen in 1832 door Jaane van der Wielen. Het geheel bestaat ui..

Algemene begraafplaats, dienstwoning

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
DIENSTGEBOUW (personeelswoning) met zuilenportico, gerealiseerd in 1832 naar ontwerp van de Amsterdamse architect Israël Warnsinck en oorsp..

Joodse begraafplaats

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
De JOODSE BEGRAAFPLAATS, die is gelegen in de noord-westelijke hoek van het begraafplaatscomplex, is tegelijk met de aanpalende Algemene Beg..

Joodse begraafplaats, toegangsbrug

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
Sobere betonnen TOEGANGSBRUG met een kenmerkende vormgeving uit de jaren 1920-1930, geconstrueerd op een gemetselde dam en bestaande uit een..

Kaart & Routeplanner

Route naar Algemene begraafplaats, dienstwoning in Leeuwarden

Foto's (3)