Algemene begraafplaats, dienstwoning in Leeuwarden

Spanjaardslaan 76
8917AV Leeuwarden

Architect: I. Warnsinck Warnsinck 1832 I. Warnsinck

Beschrijving van Algemene begraafplaats, dienstwoning

DIENSTGEBOUW (personeelswoning) met zuilenportico, gerealiseerd in 1832 naar ontwerp van de Amsterdamse architect Israël Warnsinck en oorspronkelijk bestemd tot woning voor de doodgraver annex bergplaats voor baren en gereedschappen e.d. Vier traveeën breed en drie traveeën diep deels onderkelderd gebouw op rechthoekige plattegrond, gedeeltelijk op natuurstenen plint opgetrokken uit witgepleisterde baksteen en gedekt door een samengesteld rieten schilddak met (vernieuwde) hoekschoorstenen; het overstekende voorschild rust op vijf houten kolommen met eenvoudig geprofileerde basementen en kapitelen; verkropte kroonlijst. In de voorgevel halfrondgesloten vensters met vierruitsverdeling onder en V-vormige indeling boven de tussendorpel. In de linker- respectievelijk rechterzijgevel dito vensters, een opgeklampte toegangsdeur met halfrond bovenlicht met V-vormige indeling en dubbele opgeklampte deuren onder zware geprofileerde lijst; de indeling der overige gevels (deur en rechtgesloten meerruitsvensters), is niet meer geheel oorspronkelijk. Het INTERIEUR van de woning is aan moderne eisen aangepast en is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Waardering Dienstgebouw (personeelswoning) van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - als evenwichtig ontwerp uit 1832 van architect Israël Warnsinck; - wegens materiaalgebruik en vormgeving; - wegens de historisch-functionele relatie met de begraafplaats; - wegens de redelijke mate van gaafheid van het exterieur; - wegens de visuele relatie met de toegangspartij en met bepaalde zichtlijnen van de aanleg; - als kenmerkende markering van de Algemene Begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)