Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene begraafplaats, toegangbrug en toegangshek in Leeuwarden

Weg En Waterwerk

Spanjaardslaan 76
8917AV Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: 1832
Architect: J. van der Wielen Wielen J 1832 J. van der Wielen


Beschrijving van Algemene begraafplaats, toegangbrug en toegangshek

Gemetselde TOEGANGSBRUG met verzorgd vormgegeven gietijzeren TOEGANGSHEK, ontworpen in 1832 door Jaane van der Wielen. Het geheel bestaat uit een nagenoeg halfrond-overwelfde bakstenen dam met natuurstenen dagkanten, met in het hart een gietijzeren spijlenhek bestaande uit vier draaibare en twee vaste vleugels tussen vier opengewerkte hekstijlen; geprofileerde bekroning met doodssymboliek in de vorm van twee doodshoofden met knekels en de opschrifen 'MEMEMTO' en 'MORI' en twee cirkelvormige staartbijtende slangen met daarbinnen een vlinder. Waardering Toegangsbrug met gietijzeren hekwerk van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens materiaalgebruik en vormgeving; - wegens de aanwezige doodssymboliek; - als een van de zeer weinige bewaard gebleven werken van Jaane van der Wielen; - wegens de redelijke mate van gaafheid; - wegens de historisch-functionele relatie met de begraafplaats; - wegens de visuele relatie met de dienstgebouwen en de begraafplaats; - als kenmerkende markering van de Algemene Begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507430
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene begraafplaats, toegangbrug en toegangshek in Leeuwarden

Algemene begraafplaats

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
ALGEMENE BEGRAAFPLAATS met bijbehorende graftekens. De door een gracht omringde Algemene Begraafplaats naar ontwerp uit 1830 van Lucas Piete..

Algemene begraafplaats, dienstwoning

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
DIENSTGEBOUW (personeelswoning) met zuilenportico, gerealiseerd in 1832 naar ontwerp van de Amsterdamse architect Israƫl Warnsinck en oorsp..

Joodse begraafplaats

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
De JOODSE BEGRAAFPLAATS, die is gelegen in de noord-westelijke hoek van het begraafplaatscomplex, is tegelijk met de aanpalende Algemene Beg..

Joodse begraafplaats, toegangsbrug

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
Sobere betonnen TOEGANGSBRUG met een kenmerkende vormgeving uit de jaren 1920-1930, geconstrueerd op een gemetselde dam en bestaande uit een..

Joodse begraafplaats, dienstgebouw

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
DIENSTGEBOUW behorende bij de Joodse begraafplaats en vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 19de of het begin van de 20ste eeuw..

Kaart & Routeplanner