Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene begraafplaats in Leeuwarden

Graf Begraafplaats

Spanjaardslaan 76
8917AV Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: vanaf 1830 1830 vanaf 1830
Architect: L.P. Roodbaard Roodbaard 1830 L.P. Roodbaard


Beschrijving van Algemene begraafplaats

ALGEMENE BEGRAAFPLAATS met bijbehorende graftekens. De door een gracht omringde Algemene Begraafplaats naar ontwerp uit 1830 van Lucas Pieters Roodbaard, bestaat uit vier begraafperken die in vijf afdelingen zijn verdeeld (1, 2, 3, 4 en 4 nieuw). Het ovale perk dat aansluit op de ingang omvat de eerste en de tweede afdeling en wordt, met de klok mee, geflankeerd door de niervormige perken van de derde, de vierde en de vijfde afdeling (thans afdeling 4 nieuw). Het karakter van deze perken is als gevolg van de erop voorkomende veelal natuurstenen graven en graftekens uitgesproken 19de-eeuws. Hun belang ligt in de collectieve betekenis die zij, met name door materiaalgebruik en situering binnen de aanleg van L.P. Roodbaard, hebben voor het zo typisch 19de-eeuwse karakter van de begraafplaats. Waardering De Algemene Begraafplaats met bijbeeeehorende graftekens is van algemeen cultuur- en tuinhistorisch belang: - wegens de ouderdom; - wegens de funerair-historische en genealogische waarde van de graftekens; - wegens de kwaliteit van het ontwerp en de nog betrekkelijk hoge mate van gaafheid van de aanleg; - als karakteristiek ontwerp van L.P. Roodbaard en als zodanig van belang voor diens oeuvre; - wegens het kenmerkende 19de-eeuwse karakter van aanleg en graftekens; - wegens de aanwezigheid van graven van leden van prominente Friese families en personen, die van belang zijn geweest voor de geschiedenis van Friesland; - wegens de karakteristieke ligging aan de Spanjaardslaan en de visuele eenheid die de begraafplaats vormt met het aangrenzende in tuinhistorisch opzicht eveneens waardevolle Rengerspark uit 1904-1906 (ontwerper H. Copijn); - als onderdeel van een belangrijk groengebied binnen de stadsgrenzen van Leeuwarden met kenmerkende stinsflora. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507428
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene begraafplaats in Leeuwarden

Algemene begraafplaats, toegangbrug en toegangshek

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
Gemetselde TOEGANGSBRUG met verzorgd vormgegeven gietijzeren TOEGANGSHEK, ontworpen in 1832 door Jaane van der Wielen. Het geheel bestaat ui..

Algemene begraafplaats, dienstwoning

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
DIENSTGEBOUW (personeelswoning) met zuilenportico, gerealiseerd in 1832 naar ontwerp van de Amsterdamse architect Israƫl Warnsinck en oorsp..

Joodse begraafplaats

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
De JOODSE BEGRAAFPLAATS, die is gelegen in de noord-westelijke hoek van het begraafplaatscomplex, is tegelijk met de aanpalende Algemene Beg..

Joodse begraafplaats, toegangsbrug

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
Sobere betonnen TOEGANGSBRUG met een kenmerkende vormgeving uit de jaren 1920-1930, geconstrueerd op een gemetselde dam en bestaande uit een..

Joodse begraafplaats, dienstgebouw

Spanjaardslaan 76
Leeuwarden
DIENSTGEBOUW behorende bij de Joodse begraafplaats en vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 19de of het begin van de 20ste eeuw..

Kaart & Routeplanner

Route naar Algemene begraafplaats in Leeuwarden