Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Welgelegen in Koekange

Boerderij

Prinsesseweg 8
7958RT Koekange (gemeente De Wolden)
Drenthe

Bouwjaar: 1881 (woonhuis) 1906 (bedrijfsdeel) ca. 1910-1915 (aanbouw woonhuis)


Beschrijving van Welgelegen

Inleiding Boerderij Welgelegen bestaande uit een in 1881 in Eclectische trant gebouwd woonhuis, een bedrijfsgedeelte uit 1906 en een platte aanbouw aan het woonhuis uit ongeveer 1910-1915. In de voorgevel een stichtingssteen met: den 2 april 1881 den eersten steen gelegd door H.W. Steenbergen, oud 6 jaar. De boerderij, opgezet als herenboerderij, is bereikbaar via een door twee eenvoudige gepleisterde kolommen ingeleide oprijlaan waarlangs eiken zijn geplant en heeft een sobere tuinaanleg met onder meer een royale beuk. Het bedrijfsgedeelte is typologisch afwijkend van de Drentse boerderij vanwege de hoge zijgevels en de constructie. Vanwege later toegevoegde aanpassingen en uitbreidingen zal de bescherming zich met betrekking tot de schuur richten op de hoofdopzet; voor het overige is de bescherming gericht op het exterieur van het woonhuis en de uitbouw alsmede op delen van het interieur. Omschrijving Boerderij bestaande uit woonhuis, platte aanbouw en bedrijfsgedeelte. Het woonhuis bestaat uit twee bouwlagen en wordt gedekt door een schilddak belegd met geglazuurde golfpan; twee nokhoekschoorstenen. Gevelopbouw met gepleisterde plint, baksteen, getoogde vensters met aanzet- en sluitstenen alsmede hardstenen onderdorpels en persiennes, verkropte kroonlijst. De symmetrisch ingedeelde risaliserende voorgevel bevat hoekpilasters met diepliggende spaarvelden; middenrisaliet met pilasters; deur met getoogd bovenlicht voorzien van omlijsting en kuif. Daarboven een vernieuwd balkon op bewerkte consoles; balkondeur met getoogd bovenlicht waarboven eveneens een kuif. Aan weerkanten van de middenpartij twee getoogde schuifvensters en twee T-vensters op de verdieping. Rechterzijgevel met een getoogd venster als voor en op de verdieping een getoogd T-venster alsmede een getoogd openslaand venster. Linkerzijgevel vergelijkbaar maar met een keldervenster voorzien van diefijzers, bovendien een platte aanbouw voorzien van gepleisterde plint, twee licht getoogde vensters onder ontlastingsboog en een loopdeur met bovenlicht. De achterliggende schuur is in typologisch opzicht bijzonder vanwege de constructie met zadeldak en volle wandsliggers (balken van ongeveer 12,5 m) op de hoge zijgevels. INTERIEUR: Pronkkamer (nu woonkamer) met decoratief gepleisterd en beschilderd plafond, zwart marmeren schouw met decoratief bewerkte boezem. Woonkamer (nu voorkamer) met decoratief stucwerk-plafond, marmeren schouw met bewerkte boezem; vensterbanken met ronde zittingen en luiken. Waardering Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de typologie van de schuur, de vormgeving, het materiaalgebruik en de ornamentiek alsmede vanwege de zeer karakteristieke ligging in het dorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507400
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Welgelegen in Koekange

Boerderij 3 Boerderij in Art Nouveau-stijl

Dorpsstraat 68
Koekange (Gemeente De Wolden)
Inleiding Boerderij gebouwd in 1911 in Art Nouveau-stijl naar ontwerp van G. Otten Jzn. uit Meppel en in opdracht van G. Dekker te Koekange..

Boerderij 4 Boerderij in Art Nouveau-stijl, potstal

Dorpsstraat 68
Koekange (Gemeente De Wolden)
Inleiding Gebouwd in 1911 als potstal naar ontwerp van G. Otten Jzn. De stijl is een afgeleide van het hoofdgebouw. Ondanks wijzigingen, on..

Hervormde kerk

Kerklaan 20
Koekange (Gemeente De Wolden)
Ned. Herv. Kerk, daterend uit 1834. Inventaris: preekstoel en predikantsbank, beide XVIII. Klokkenstoel met klok van K. Wegewaert, 1627, dia..

Boerderij 1 Boerderij in Art Nouveau-stijl

Dorpsstraat 5
Koekange (Gemeente De Wolden)
Inleiding Boerderij gebouwd rond 1900-1915 in Art Nouveau stijl volgens het herenboerderij-type. Vermoedelijk naar ontwerp van G. Otten Jzn..

Boerderij 2 Boerderij in Art Nouveau-stijl, bijschuur

Dorpsstraat 5
Koekange (Gemeente De Wolden)
Inleiding Bijschuur gebouwd rond 1910-1915 gelijktijdig met het in Art Nouveau-stijl gebouwde hoofdgebouw en daarmee vermoedelijk ontworpen..

Kaart & Routeplanner