Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dickninge, dubbele dienstwoning in de Wijk

Kasteel Buitenplaats

Staphorsterweg 1
7957NW de Wijk (gemeente De Wolden)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1885 1996 (schuur) 1885 ca. 1885 1996 (schuur)


Beschrijving van Dickninge, dubbele dienstwoning

Inleiding Dubbel woonhuis bestemd voor de boer en de koetsier van Dikninge. Het is vermoedelijk gebouwd tussen 1850-1880 in een ambachtelijk-traditionele stijl in opdracht van de familie de Vos van Steenwijk. Inmiddels heeft een verbouwing plaatsgevonden. De bescherming richt zich op het exterieur. Omschrijving Dubbel woonhuis in baksteen opgetrokken en gedekt door een (inmiddels afgeplat) schilddak met hollandse pan; twee nokhoekschoorstenen met platte kap. Gevelopbouw in baksteen en met een geprofileerde gootlijst. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft centraal gelegen twee smalle paneeldeuren met ruitvormig bovenlicht en voorzien van geprofileerde houten omlijsting. Aan weerskanten een accolade-vormig venster met vorktracering en opgeklampte luiken. Boven een doorgetrokken deel van de daklijst een gemetseld fronton met halfrond gietijzerenvenster voorzien van roeden. Zijgevels met staafankers onder de op klossen geplaatste goot. De linkerzijgevel met een rechtgesloten T-venster met luiken, een keldervenster met een getordeerd diefijzer; een gekoppeld venster met luiken en een opgeklampte deur met bovenlicht. In het dakschild een dakkapel met plat voorzien van een openslaand venster met drieruits bovenlicht en een geprofileerde daklijst. De rechterzijgevel bevat onder meer een T-venster met luiken en een opgeklampte deur onder rollaag. Achtergevel met twee gemetselde topgevels (waartussen een nieuwe houten invulling ten behoeve van de woonfunctie) met op de begane grond twee halfronde gietijzeren stalvensters en twee kleine rechtgesloten vensters. Waardering Dubbel woonhuis van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de functionele relatie met Dikninge, de typologie, de vormgeving en de ligging in een waardevol gebied en in relatie met Dikninge. Het pand heeft uniciteitswaarde. NB de beschrijving van Dikninge (monumentnummer: 39666) zal in 1995 worden aangepast. Hierbij zullen zowel de gebouwen als de tuinaanleg worden betrokken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507397
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dickninge in de Schiphorst nabij de Wijk anno 2010

Dickninge (ook Dikninge) is een landgoed dat sinds 1998 behoort tot de gemeente De Wolden in de provincie Drenthe, (Nederland). Voor de gemeentelijke herindeling behoorde het tot de gemeente de Wijk. Het landgoed is gelegen ten zuidwesten van de Wijk en strekt zich uit tot aan de Reest; dit is tevens de provinciegrens met Overijssel. Het landgoed is circa 75 hectare groot. Op het landgoed staat "Huize Dickninge", een statig landhuis met een gracht omgeven. Het landgoed rondom Huize Dickninge is ingericht in Engelse landschapsstijl.

Geschiedenis

Dickninge getekend door Cornelis Pronk in 1732, links het rentmeestershuis en rechts de (resten van) de kerk

In de middeleeuwen heeft op deze plek het aan Maria gewijde benedictijner klooster Dikninge gestaan[1] Het klooster was een voortzetting van de benedictijner abdij van Ruinen, die in 1325 verplaatst werd naar Dickninge. Daar was het klooster al vóór 1248 in bezit van een hof.

Tot de 15e eeuw was Dikninge een zogenaamd dubbelklooster, met gescheiden afdelingen voor nonnen en voor monniken. In de 16e eeuw was het een jufferenstift, dat tot 1598 heeft dienstgedaan. Na de hervorming bleef het klooster nog door achtergebleven nonnen bewoond tot 1652, maar raakte al snel na 1598 in verval. In 1645 werd de kerk afgebroken. Op de tekening van Cornelis Pronk (zie afbeelding) uit 1732 is de vervallen kerk nog te zien. Alleen de toren en een rentmeestershuis met bijgebouw bleven bestaan. Het rentmeestershuis is in gebruik geweest bij diverse leden van twee vooraanstaande Drentse families, de families Struuck en Lunsingh. In 1796 kocht Reint Hendrik de Vos van Steenwijk de gebouwen en liet ze afbreken om op die plaats het huidige Huize Dickninge te laten bouwen, dat in 1813 werd voltooid.[2]

Bengelklokje

Na het overlijden van de laatste Lunsingh maakten zijn nazaten, de gebroeders Tonckens, aanspraak op het uit 1555 daterende bengelklokje. Zij kregen gelijk en het klokje werd verplaatst naar het Huis te Westervelde bij Norg, daar werd het tot in de 20e eeuw gebruikt door de burgemeester van Norg, Eltje Jacob Tonckens, om het personeel te wijzen op de rust- en werktijden.[2][3]

Trivia

  • In 1978 is in een nieuwbouwproject in Norg de straat Dikninge vernoemd naar dit landgoed.
  • Ook de wijk Buitenveldert in Amsterdam kent een straat die Dikninge is genoemd.

Externe links


Monumenten in de buurt van Dickninge, dubbele dienstwoning in de Wijk

Dickninge, tolwoning annex keuterij

Staphorsterweg 1
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Voormalig 19e eeuwse tolwoning annex keuterij. Zich aan een zijde naar achteren toe verbredend gebouw onder rieten zadeldak met aan een zij..

Dickninge, tolhek

Staphorsterweg 1
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Een houten tolhek (slagboom) terzijde van de v.m. 19e-eeuwse tolwoning annex keuterij. Houten tolhek van belang uit oogpunt van oudheidkund..

Dickninge, tolwoning met tolhek

Staphorsterweg 1
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Omschrijving TOLWONING MET TOLHEK behorende tot de historische buitenplaats Dickninge. Aan het begin van de Staphorsterweg, aan de oude pos..

Boerderij onder wolfsdak

Staphorsterweg 2
De Schiphorst (Gemeente Meppel)
19e eeuwse boerderij met wolfdak.

Hogeland 't Hogeland

Staphorsterweg 2
De Schiphorst (Gemeente Meppel)
BOERDERIJ 'T HOGELAND. Aan de Staphorsterweg ten westen van het hoofdgebouw staat op een 14de-eeuwse bouwplaats eertijds behorend tot de klo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dickninge, dubbele dienstwoning in de Wijk