Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met aangebouwde staart en ouderwoning in de Wijk

Boerderij

Stapelerweg 21
7957NA de Wijk (gemeente De Wolden)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1860 ca. 1890 (ouderwoning) 1860 ca. 1860 ca. 1890 (ouderwoning)


Beschrijving van Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met aangebouwde staart en ouderwoning

Inleiding Boerderij gebouwd rond 1860 in een ambachtlijk-traditionele stijl en uitgerust met een zogenaamde staart oftewel aangebouwde bijschuur alsmede een rond 1890 gebouwde ouderwoning. De erfsituatie wordt bepaald door een klinker- en keibestrating en een grasperk met enige fruitbomen. De bescherming richt zich op de gebouwen. Omschrijving Boerderij bestaande uit woonhuis en bedrijfsgedeelte, een zogenaamde staart en een ouderwoning. De boerderij is in baksteen opgetrokken en wordt gedekt door een afgewolfd rietdak en een afgewolfd pannendak (oud hollandse pan) op het voorhuis; twee schoorstenen in de nok. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met gepleisterde plint, centraal gelegen paneeldeur met tweeruits bovenlicht en aan weerskanten twee zesruits schuifvensters met strekken en hardstenen lekdorpels. Verdieping met twee vierruits zoldervensters onder strekken en met hardstenen lekdorpels. Linkerzijgevel met drie zesruits vensters, scheef geplaatst gevelveld met vlechting in het metselwerk en een loopdeur met melkmeisje. De zijgevels van het achterhuis worden bepaald door mestdeuren en getoogde stalvensters. Achtergevel met baander. De aangebouwde staart met constructie van ankerbalkgebinten en bekleed met potdekselwerk wordt gedekt door een asymmetrisch rieten schilddak. De bakstenen ouderwoning is geheel gepleisterd (schijnvoegen) en wordt gedekt door een afgewolfd pannendak; nokhoekschoorsteen. Voorgevel met twee zesruits schuifvensters en een geprofileerde gootlijst. De zijgevel bevat een zesruits schuifvenster, een hoog geplaatst venster (mogelijk restant van een groter geheel), een keldervenster en geheel rechts een venster. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de kenmerkende typologische ontwikkeling met staart en ouderwoning, vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de beelbepalende ligging (mede ten opzichte van een ander rijksmonument met monumentnummer 47037). Betrekkelijk gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507394
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met aangebouwde staart en ouderwoning in de Wijk

Daglonershuisje met houten staldeel onder pannengedekt schilddak

Stapelerweg 12
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Uit baksteen opgetrokken 19e eeuws daglonershuisje met houten stalgedeelte onder pannengedekt schilddak met aan een zijde doorgetrokken daks..

't Ende

Stapelerweg 20
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Inleiding BOERDERIJ 'T ENDE. Hallehuisboerderij gelegen op een plaats waar omstreeks 1650 al sprake was van een erve het Ende. De huidige b..

Voorhuis van voormalige boerderij

Commissieweg 40
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Voorhuis van voormalige kapitale hoeve uit de eerste helft van de 19e eeuw; het bedrijfsgedeelte werd afgebroken. Het voorhuis met verdiepin..

Boerderij Erve Groot Oever van het dwarsdeeltype onder rietgedekt, aan voorzijde afgewolfd, schilddak; opgetrokken uit baksteen

Groot Oever 12
Balkbrug (Gemeente Hardenberg)
18e eeuwse boerderij van het dwarsdeeltype onder rietgedekt, aan voorzijde afgewolfd, schilddak; opgetrokken uit baksteen. Vlechtingen langs..

Boerderijcomplex Erve Groot Oever, bestaande uit dwars voorgebouwd woonhuis onder rietgedekt schilddak en haaks daarop aangebouwd bedrijfsgedeelte ond ..

Groot Oever 10
Balkbrug (Gemeente Hardenberg)
BOERDERIJCOMPLEX, met jaartalsteentje bij achterdeur 1835, bestaande uit dwars voorgebouwd woonhuis onder rietgedekt schilddak en haaks daar..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met aangebouwde staart en ouderwoning in de Wijk

Foto's (1)