Herenboerderij 4 2 Herenboerderij met Overgangsstijl-kenmerken, bijschuur in Ruinerwold

Dijkhuizen 17
7961AE Ruinerwold (gemeente De Wolden)

Architect: G. Otten Jzn. Otten G 1909 G. Otten Jzn.

Beschrijving van Herenboerderij 4 2 Herenboerderij met Overgangsstijl-kenmerken, bijschuur

Inleiding Bijschuur gebouwd als stookhok, varkensschuur en potstal in 1909 naar ontwerp van G. Otten Jzn. hoofdzakelijk in een ambachtelijk-traditionele stijl met gebruikmaking van Art Nouveau details. Omschrijving Langgerekte schuur in baksteen opgetrokken en gedekt door een zadeldak met tuile du nord pannen. Windveer en schoorsteen. Voorzijde heeft topgevel met twee T-venster met drieruits bovenlicht; in de top een rondvenster. Oostelijke zijgevel met loopdeur met Art Nouveau snijwerk; staldeuren en gietijzeren stalvensters; (vernieuwde) goot op klossen; staafankers. De westgevel heeft enkele deelbare staldeuren en gietijzeren stalvensters. Achtergevel met getoogde baander en een daarboven geplaatst hooiluik met aan weerszijden een getoogd gietijzeren venster; vogelgaten in de top. Waardering Bijschuur van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang als essentieel onderdeel van het complex. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)