Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenboerderij 3 1 Herenboerderij met dwarsdeel in eclectische stijl in Ruinerwold

Boerderij

Dijkhuizen 107
7961AJ Ruinerwold (gemeente De Wolden)
Drenthe

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van Herenboerderij 3 1 Herenboerderij met dwarsdeel in eclectische stijl

Inleiding Herenboerderij met dwarsdeel gebouwd rond 1905 in een eclectische stijl. Vermeldenswaardig is de erfinrichting met klinker- en keibestrating en de beplanting onder andere met eiken. Omschrijving Boerderij bestaande uit een representatief woonhuis en achtergelegen achterhuis/bedrijfsgedeelte. Woonhuis op rechthoekige grondslag met hardstenen plint, bakstenen opbouw met zandstenen speklagen, kroonlijst en een verhoogd middengedeelte. Het geheel wordt gedekt door een schilddak belegd met Lucas IJsbrandspan; nokhoekschoorstenen met kappen. De symmetrisch ingedeelde risaliserende voorgevel heeft centraal een rondboog portaal met hardstenen stoep en dubbele paneeldeur met snijwerk, sierrooster, naald en rondboog bovenlicht. Daarboven een hardstenen (afgebroken) balkon op hardstenen consoles. Het verhoogde middengedeelte heeft onder meer hardstenen pilasters, een fronton en pinakels. Aan weerszijden getoogde schuiframen met hardstenen onderdorpel geplaatst op bewerkte consoles. Zijgevels met elk twee vensters en smeedijzeren staaf- of sierankers. Het woongedeelte van het achterhuis heeft een schilddak met kruispan; nokhoekschoorsteen; het bedrijfsgedeelte is met riet gedekt (deels met platen overlegd) en heeft aan achterzijde een uilebord. Gevels woongedeelte met staafankers en gietijzeren goot op klossen. Oostgevel met twee kelderramen in putten en smeedijzeren roosters; twee openslaande vensters en een schuifraam. Westgevel met terrasdeur met lichtgetoogd bovenlicht; twee zesruits schuiframen allen met hardstenen onderdorpel en licht getoogde hanekam. In de sprong een gietijzeren venster. Zijgevels bedrijfsgedeelte met afwisselend mestdeuren en getoogde gietijzeren ramen. In oostgevel een scheef ingezette baander onder korfboog. Achtergevel met midden een getoogde baander met naastliggende loopdeur voorzien van bovenlicht. Loopdeuren op de hoeken; staafankers; getoogde gietijzeren zolderramen. INTERIEUR. Woonhuis met centrale gang met wit marmeren vloer, plinten en neuten. Neo-renaissancistische deuromlijsting; gemarmerde lambrisering; stucwerk met profiellijsten en plafonddecoraties. Vernauwing naar achtergang met geornamenteerde boog. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang als uitdrukking van de welvarende ontwikkeling van Ruinerwold, vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging en als hoofdelement van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507375
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenboerderij 3 1 Herenboerderij met dwarsdeel in eclectische stijl in Ruinerwold

Herenboerderij 3 2 Herenboerderij met dwarsdeel in eclectische stijl, bijschuur

Dijkhuizen 107
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
Inleiding Bijschuur in gebruik als stookhok en jongvee-schuur gebouwd in een ambachtelijk-traditionele stijl. Omschrijving Bijschuur op l..

Dwarsdeelboerderij 1 Dwarsdeelboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl

Dijkhuizen 119
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
Inleiding Boerderij van het dwarsdeeltype gebouwd in 1867 in een ambachtelijk-traditionele stijl. Bij de bouw is gebruik gemaakt van gebint..

Dwarsdeelboerderij 2 Dwarsdeelboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, bijschuur

Dijkhuizen 119
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
Inleiding Bijschuur gebouwd als stookhok en jongveeschuur in 1867 in een ambachtelijk-traditionele stijl. Inmiddels als logeerverblijf in g..

Boerderij met aangebouwde bijschuur, losse schuur en bakhuis

Dokter Larijweg 41
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
Op aan wegzijde door 19e eeuwse gietijzeren hek afgescheiden erf gelegen door vier geschoren linden overschaduwd 19e eeuws boerderijcomplex,..

Boerderij met eenvoudig huis

Dokter Larijweg 22
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
Boerderij. Eenvoudig huis plm 1800.

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenboerderij 3 1 Herenboerderij met dwarsdeel in eclectische stijl in Ruinerwold