Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenboerderij, schuur in Broekhuizen

Boerderij

Broekhuizen 14
7965AB Broekhuizen (gemeente Meppel)
Drenthe

Bouwjaar: 1896


Beschrijving van Herenboerderij, schuur

Inleiding Evenwijdig aan de boerderij gelegen bijschuur gebouwd in 1896 in een sobere eclectische stijl en gebruikt als stookhok en jongvee-schuur. Omschrijving In baksteen opgetrokken langgerekt gebouw gedekt door een zadeldak belegd met tuile du nord; schoorsteen met kap. Topgevel met overstekende windveer voorzien van decoratief snijwerk rustend op opengewerkte klossen; rechtgesloten vier-ruitsvensters en een rondboogvenster in de top. Zijgevels met twee-ruitsvenster en aan de noordzijde een loopdeur; gootlijst op opengewerkte klossen. In sprong een rondvenster. Zijgevels met loopdeuren en getoogde gietijzeren stalvensters. Het achterste gedeelte was van oorsprong in hout opgetrokken maar is nu opgemetseld. Waardering Essentieel onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507370
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenboerderij, schuur in Broekhuizen

Herenboerderij in eclectische stijl

Broekhuizen 14
Broekhuizen (Gemeente Meppel)
Inleiding Herenboerderij gebouwd in 1896 naar ontwerp van G (?) Otten uit Meppel. Het dwars voorgeplaatste, representatieve woonhuis is in ..

Den Hof

Oosterboerseweg 1
Broekhuizen (Gemeente Meppel)
19e eeuwse boerderij met achterbaander onder deels pannen, deels rietgedekt aan achterzijde even afgewolfd schilddak; eenvoudige gootlijst, ..

Middenlangsdeelboerderij met teruggeplaatste zijbaander en hoekbaander onder aan de voorzijde afgewolfd rieten schilddak

Kuipersdijkje 4
Broekhuizen (Gemeente Meppel)
Mooi gelegen gedeeltelijk onderkelderde 18e-eeuwse (gedateerd 1792, voormalige) middenlangsdeel BOERDERIJ met teruggeplaatste zijbaander en ..

Hervormde kerk

Blijdenstein 3
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
Ned. Herv. Kerk. Oorspronkelijk romaanse kerk, verbouwd in de 15e eeuw en in de 16e eeuw met een noordbeuk uitgebreid. Inventaris: preekstoe..

Boerderij met zijbaanders en groot dwars voorgebouwd woondeel

Oosterboerweg 33
Meppel
Boerderij met zijbaanders en groot dwars voorgebouwd woongedeelte uit omstreeks 1830.

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenboerderij, schuur in Broekhuizen