Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groeneberg 1 De Groeneberg in Meppel

Boerderij

Haakswold 47
7943KT Meppel
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1875 1875 ca. 1875


Beschrijving van Groeneberg 1 De Groeneberg

Inleiding Boerderij van het dwarsdeeltype en neigend naar het krimpentype. Gebouwd rond 1875 in een ambachtelijk-traditionele stijl. Het voorerf is bestraat met klinkers tot aan de weg. Omschrijving In baksteen opgetrokken boerderij bestaande uit een voorhuis met afgewolfd pannendak (geglazuurde platte fries) met twee schoorstenen (met platte kap) en een bedrijfsgedeelte met een afgewolfd rietdak. Het voorhuis, voorzien van een gepleisterde plint, heeft een symmetrische voorgevel met inzwenkende zijstukken. Centraal een hardstenen stoep naar een paneeldeur met sierrooster en bovenlicht voorzien van deuromlijsting. Aan weerszijden een licht getoogd zes-ruits schuifraam met hardstenen onderdorpel en hanekam. Verdieping met vier-ruits schuiframen met dito onderdorpel en hanekam. Kroonlijst met goot op klossen. Zijgevels met licht getoogde zes-ruits schuiframen, staafankers en een geprofileerde goot. Westelijke zijgevel met twee kelderramen met diefijzers, toegangsdeur (vernieuwd) met bovenlicht met roedeverdeling; daarnaast een zes-ruits schuifraam. Tussen de deur en het raam zit tegen de daklijst een rondvenster. Rechts een rechtgesloten baanderdeur met overhoeks geplaatste vier-ruits ramen. Schuin ingezette wagendeur (vernieuwd). Schuurgevels met afwisselend een halfrond gietijzeren stalraam en mestdeuren; staafankers. Achtergevel met vlechting, loopdeuren en halfronde gietijzeren stalvensters en daarboven twee rijen halfronde gietijzeren zoldervensters. In de oostelijke zijgevel zit een tweede baanderdeur. Motivering Boerderij van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang als hoofdonderdeel van het complex. Grotendeels gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507366
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groeneberg 1 De Groeneberg in Meppel

Groeneberg 2 De Groeneberg, bijschuur

Haakswold 47
Meppel
Inleiding Evenwijdig aan de boerderij gelegen bijschuur gebouwd rond 1875 in een ambachtelijk-traditionele stijl. Bijschuur voor stookhok e..

Boerderij met hoog rieten wolfsdak en vlechtingen in de gevel

Blankensteinweg 51
Meppel
Boerderij, 18e eeuw met hoog rieten wolfdak en vlechtingen in de voorgevel.

Herenboerderij 1 1 Herenboerderij met woonhuis in eclectische stijl en schuur in ambachtelijk-traditionele stijl

Haakswold 29
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
Inleiding Herenboerderij gebouwd in 1901 naar ontwerp van H. Witzand (Meppel). Het representatieve woonhuis is in een eclectische stijl geb..

Herenboerderij 1 2 Herenboerderij, bijschuur

Haakswold 29
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
Inleiding Evenwijdig aan de boerderij gelegen bijschuur gebouwd in 1901 in een ambachtelijk-traditionele stijl en gebruikt als stookhok en ..

Boerderij

Slotweg 1
Meppel
Boerderij op het terrein van het vroegere Slot in de Oosterboer.

Kaart & Routeplanner

Route naar Groeneberg 1 De Groeneberg in Meppel

Foto's (3)