Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenboerderij 2 3 Herenboerderij in eclectische stijl, ouderwoning in de vorm van een Chinees paviljoen in Ruinerwold

Woonhuis

Haakswold 10
7961LE Ruinerwold (gemeente De Wolden)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1924 1924 ca. 1924


Beschrijving van Herenboerderij 2 3 Herenboerderij in eclectische stijl, ouderwoning in de vorm van een Chinees paviljoen

Inleiding Ouderwoning gebouwd in 1924 in een koloniale stijl door aannemer Klaas Smilde in opdracht van boer Schiphorst die op de Koloniale Tentoonstelling van Parijs (1924) sterk onder de indruk was van het Chinees Paviljoen. De achterzijde van het huis is gebouwd in een typische interbellum stijl. Omschrijving Ouderwoning op onregelmatig grondplan en verdeeld in een frontgebouw en een achterwoning. Het frontgebouw is in de vorm van een Chinees Paviljoen (veelhoek) en heeft een basis van bassaltblokken en is verder bekleed met gepotdekselde bruine houten delen met op de hoeken rode chinese decoratie-elementen. Vensters met luiken (kleurstelling: geel, zwart, rood, oranje en wit). Ruim overstek (doorhangend) met goot op klossen en decoratief bewerkt boeideel, inzwenkende kap met leitegels. Verdieping met vergelijkbare gevelbekleding en kleinere ramen (zonder luiken). Ook dit deel heeft een inzwenkende kap met leitegels. De nok wordt bekroond met uitstekende met lood beklede decoratieve elementen. De achterzijde is in baksteen opgetrokken huis met mansardekap gedekt met Tuile du Nord; dakkapel met lessenaardak, goot op klossen. In de zijgevel een driedelig vensters met twee stijlen en een horizontale roedeverdeling in het bovenlicht. Aan achterzijde een platte aanbouw. INTERIEUR: Het interieur bevat Art Deco elementen zoals reliefs in de hal, de deuromlijstingen en de lambrisering van de woonkamer waarop beschilderingen (spatwerk) met onder meer diermotieven. Boven de haard een tegeltableau met opschrift 'Zomer Weelde'. Motivering Ouderwoning van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de ontwikkeling en betekenis van Haakswold alsmede vanwege de bijzondere vormgeving, het materiaalgebruik en de ligging in een waardevol dorpsgezicht. Feitelijk een unieke rariteit in een gave staat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507363
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenboerderij 2 3 Herenboerderij in eclectische stijl, ouderwoning in de vorm van een Chinees paviljoen in Ruinerwold

Herenboerderij 2 1 Herenboerderij in eclectische stijl

Haakswold 8
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
Inleiding Herenboerderij gebouwd in 1894 in een eclectische stijl. Stichtingssteen in de oostelijke zijgevel: De eerste steen gelegd door A..

Herenboerderij 2 2 Herenboerderij in eclectische stijl, bijschuur in ambachtelijk-traditionele stijl

Haakswold 8
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
Inleiding Bijschuur geplaatst ten oosten van de boerderij en gebouwd in een ambachtelijk-traditionele stijl. Omschrijving Bijschuur op re..

Villa Gomarus

Haakswold 17
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
Inleiding Van oorsprong gebouwd als villa (1899) in neo-renaissancistische stijl naar ontwerp van H. Witzand (Meppel). In het portaal een s..

Haakswold

Boerpad 12
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
Boerderij. Grote 18e eeuwse boerderij met achterbaander. Woongedeelte met jaartalanker 1786. In woonkeuken en opkamer betegelde wanden en be..

Villa in de stijl van de Art Nouveau (1923-1972: boerderij)

Haakswold 7
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
Inleiding Villa gebouwd rond 1905-1910 in de stijl van de Art Nouveau in opdracht van Evert Bulder, handelaar in paarden. Het pand is van 1..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenboerderij 2 3 Herenboerderij in eclectische stijl, ouderwoning in de vorm van een Chinees paviljoen in Ruinerwold

Foto's (1)