Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kop-rompboerderij bestaande met hoog opgaand bedrijfsdeel onder afgewolfd zadeldak in Ruinen

Boerderij

Hees 36
7963PB Ruinen (gemeente De Wolden)
Drenthe

Bouwjaar: 1933
Architect: P. Mos Mos 1933 P. Mos


Beschrijving van Kop-rompboerderij bestaande met hoog opgaand bedrijfsdeel onder afgewolfd zadeldak

Inleiding Kop-rompboerderij in 1933 gebouwd naar ontwerp van architect Pouwel Mos voor R. Veeningen. De boerderij is gebouwd in een voor de jaren '30 karakteristieke bouwtrant. Naast de entree aan de westgevel bevindt zich een gevelsteen met opschrift: R.V. L.J. 30 mei 1933. Omschrijving Kop-rompboerderij bestaande uit een hoog opgaand bedrijfsgedeelte onder afgewolfd zadeldak en een excentrisch daarvoor geplaatst woonhuisgedeelte onder schilddak met een breed schuin geplaatst getimmerde gootlijst met decoratieve rand; de dakschilden zijn belegd met tuile-du Nordpannen. De gevels zijn opgetrokken in roodbruine baksteen op een met een rand siermetselwerk afgeloten trasraam. Het woonhuis van één bouwlaag is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond. De vensters aan voor- en zijgevels bestaan uit een onderlicht, een bovenlicht met vertikale roeden en daartussen een smalle horizontale vensterstrook. De vensters zijn behangen met donkergroene onderluiken met een trapeziumvormig wit vlak en hebben zwart geglazuurde lekdorpels. De voorgevel (N) heeft een risalerende middenpartij, op de verdieping uitgemetseld als dakkapel onder zadeldakje. De oorspronkelijke voordeur met vertikale vensterstrook en granieten dorpel bevindt zich in het risaliet onder een betonnen luifel waarboven een bovenlicht met radiale roedenverdeling; in de met witte verblendsteen bekleedde geveltop op de verdieping een vensterpartij met vierkante en vierruitsvensters. Ter weerszijden van het risaliet een dubbelvenster met indeling als omschreven. De oostelijke zijgevel wordt ingedeeld door drie vensters als omschreven en heeft een keldervenster met diefijzers. De westgevel heeft eveneens drie vensters en een tweede entree als aan de voorgevel. In het dakvlak een kapel met twee drieruitsvensters. De voorgevel van het bedrijfsgedeelte (N) heeft een (vernieuwde) baander met gebogen bovendorpel en jaartalaanduiding in sluitsteen. Langs de dakrand drie trapsgewijs geplaatste, in de geveltop drie vierkante ijzeren vensters met roedenverdeling. De zijgevels van het bedrijfsgedeelte worden ingedeeld door recht gesloten en getoogde staldeuren en ijzeren vierruits stalvensters. De vensters van het bedrijfsgedeelte zijn grotendeels gepaard en onder betonnen lateien met streepmotief geplaatst. De achtergevel wordt ingedeeld door een grote dubbeleinrijdeur met drieruits boven ichten, getoogde staldeuren en ijzeren vierruits vensters; in de geveltop een hoge dubbele hooideur. Waardering De boerderij is van architectuur-, cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de voor de jaren '30 karakteristieke bouwstijl, de fraaie detaillering en de beeldbepalende situering in het bijzondere gebied Hees. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507357
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kop-rompboerderij bestaande met hoog opgaand bedrijfsdeel onder afgewolfd zadeldak in Ruinen

De Heeshof

Hees 34
Ruinen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Boerderij van hallehuistype met een dwarsdeel. De boerderij in Ambachtelijk-tradionele stijl gebouwd heeft een jaartalsteen 1885 ..

De Heeshof, stookhok

Hees 34
Ruinen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Stookhok gebouwd rond 1900-1910 in een ambachtelijk traditionele stijl en gelegen ten oosten van het woonhuisgedeelte van de boer..

De Heeshof, bijschuur

Hees 34
Ruinen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Bijschuur, gebruikt als potstal, gelegen aan de oostkant van de schuur en vermoedelijk gebouwd rond 1880-1890 in een Ambachtelijk..

Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met dwarsdeel

Hees 21
Ruinen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Boerderij van het hallehuis-type met een dwarsdeel gebouwd in 1914 in ambachtelijk-traditionele stijl. Omschrijving Boerderij..

Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, stookhok

Hees 21
Ruinen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Stookhok gebouwd rond 1914-1920 in een ambachtelijk-traditionele stijl en gelegen vlak naast de boerderij. De zijgevel staat in d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kop-rompboerderij bestaande met hoog opgaand bedrijfsdeel onder afgewolfd zadeldak in Ruinen

Foto's (1)