Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij 5 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met dwarsdeel in Ansen

Boerderij

Rheebruggen 10
7964KR Ansen (gemeente De Wolden)
Drenthe

Bouwjaar: mog. late 18e eeuw (kern) ca. 1880 (voorhuis) 1800 mog. late 18e eeuw (kern) ca. 1880 (voorhuis)


Beschrijving van Hallenhuisboerderij 5 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met dwarsdeel

Inleiding Boerderij gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl volgens het hallehuistype met dwarsdeel. De oorspronkelijke boerderij dateert waarschijnlijk van rond 1800 maar heeft aan het eind van de negentiende eeuw het huidige uiterlijk gekregen. Enkele wijzigingen zijn nadien nog uitgevoerd. De erfsituatie bestaat uit een kei- en klinkerbestrating, een tot melklokaal vergroot stookhok, een na-oorlogse in potdekselwerk uitgevoerde machineberging en een eveneens na-oorlogse rietgedekte schuur. De bescherming beperkt zich tot het hoofdgebouw: de boerderij. Omschrijving Boerderij in baksteen opgetrokken en gedekt door een rietdak met achterschild; stroonok. De asymmetrische topgevel met vlechting en topschoorsteen is voorzien van een gepleisterde plint, drie rechtgesloten zesruitsschuifvensters met luiken en een opgeklampte deur met tweeruits bovenlicht. Allen met hanekam. In de topgevel twee later ingebrachte rechtgesloten vensters. Zuidelijke zijgevel met onder meer sporen (rollaag) van een keldervenster alsmede twee kleine opkamervensters. De noordelijke schuurgevel voorzien van getoogde gietijzeren stalvensters in een afwisselend ritme met mestdeuren; laatste gedeelte springt terug en is voorzien van potdekselwerk en houten deuren. Achtergevel in metselwerk en voorzien van vijf halfronde gietijzeren stalvensters. Zuidelijke zijgevel met onder meer twee diepliggende baanderdeuren waarvan de grootste is voorzien van twee diagonaal geplaatste vierruits vensters en een loopdeur; mestdeuren en stalvensters. Achterste hoek ligt terug en is voorzien van een dubbele wagendeur. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de relatie ten opzichte van de voormalige havezathe Rheebruggen, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in het waardevol gezicht Rheebruggen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507356
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij 5 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met dwarsdeel in Ansen

Hallenhuisboerderij 3 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met dwarsdeel

Rheebruggen 8
Ansen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Boerderij gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl volgens het hallehuistype met dwarsdeel. Aanvankelijk stond op deze plek een..

Hallenhuisboerderij 4 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, stookhok

Rheebruggen 8
Ansen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Stookhok gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl vermoedelijk rond 1880-1900 en gelegen naast het woonhuis van de boerderij. ..

Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met dwarsdeel

Anserweg 8
Uffelte (Gemeente Westerveld)
Inleiding Boerderij gebouwd rond 1880 in een ambachtelijk-traditionele stijl volgens het hallehuistype met dwarsdeel. De boerderij is vermo..

Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, stookhok

Anserweg 8
Uffelte (Gemeente Westerveld)
Inleiding Stookhok gebouwd rond 1880-1900 in een ambachtelijk-traditionele stijl en gelegen ten noorden van de boerderij. Omschrijving St..

Hallenhuisboerderij 1 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met zijbaander

Rheebruggen 6
Ansen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Boerderij van oudere oorsprong maar rond 1860-1890 verbouwd. De in ambachtelijk-traditionele stijl gebouwde boerderij is van het ..

Kaart & Routeplanner