Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij 1 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met zijbaander in Ruinen

Boerderij

Smeestraat 12
7963AK Ruinen (gemeente De Wolden)
Drenthe

Bouwjaar: oorspr. waarsch. 18e eeuw ca. 1840 (herb.) 1977 (rest.) 1800 oorspr. waarsch. 18e eeuw ca. 1840 (herb.) 1977 (rest.)
Architect: H. Wouda (1977) Wouda 1977 H. Wouda (1977)


Beschrijving van Hallenhuisboerderij 1 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met zijbaander

Inleiding Boerderij van het hallehuistype met zijbaander, rond 1840 gebouwd in ambachtelijke traditionele stijl; de boerderij is in oorsprong waarschijnlijk 18e eeuws. In 1977 is de boerderij gerestaureerd naar een plan van het architectenbureau H. Wouda. Hierbij is het boerderijgedeelte geheel opnieuw opgetrokken en verbouwd tot woonhuis, waarbij de oorspronkelijke constructie en gevelindeling is gerespecteerd en de oude stenen en gebinten (gedeeltelijk) opnieuw zijn gebruikt. Omschrijving Boerderij in baksteen opgetrokken en gedekt door een rietgedekt wolfdak met gesneden windveren, twee gemetselde schoorstenen en aan de achterzijde een uilebord. De vierassige voorgevel is voorzien van baksteenvlechting en staafankers, drie tienruits schuifvensters met luiken en een houten deur met zesruits bovenlicht, alle onder strek. Erboven twee tweeruits zoldervensters. In de zijgevels van het woonhuis enkele kleine venstertjes en aan iedere zijde een deur met bovenlicht; in de noordelijke gevel bovendien een keldervenster met diefijzer en venster als in de voorgevel. De noordelijke zijgevel van het bredere achtergedeelte (oorspronkelijk bedrijfsgedeelte) wordt ritmisch geleed door stal- en mestdeuren (nu glasdeuren met luiken). Zuidgevel (nu glazen pui) met grote glasdeuren waar de diepliggende baanderdeuren waren en kleine getoogde stalvensters. In de achtergevel drie kleine driehoekig afgesloten stalvensters. Interieur De woonkamer in het voorhuis bevindt zich in oorspronkelijke staat met o.a. een gehoutverfde bedstedenwand, houten vloer en plafond en de opkamer. Waardering De boerderij is van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang als hoofdonderdeel van het complex, vanwege de voor de streek karakteristieke vormgeving en typologie, de bouwgeschiedenis en de beeldbepalende ligging in het dorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507353
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij 1 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met zijbaander in Ruinen

Hallenhuisboerderij 2 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, schuur

Smeestraat 12
Ruinen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Bijschuur rond 1840 gebouwd in ambachtelijk traditionele stijl ten zuiden van de boerderij. De schuur is in 1977 geheel opnieuw o..

Hallenhuisboerderij 3 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, stookhok

Smeestraat 12
Ruinen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Stookhok rond 1840 gebouwd in ambachtelijk traditionele stijl ten noorden van de boerderij, met de zijgevel evenwijdig aan de str..

Hervormde kerk (Mariakerk)

Brink 11
Ruinen (Gemeente De Wolden)
Ned. Herv. Kerk. Gotische kerk met toren uit 1423, waarvan het koor en een kapel aan de zuidzijde zijn afgebroken. Inventaris: eiken preekst..

Hervormde kerk, toren

Brink 11
Ruinen (Gemeente De Wolden)
Toren van de Ned. Herv. Kerk uit 1423. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan een van G. van Wou, 1496, diam. 118,9 cm. en een mod..

Hervormde pastorie (De Bron)

Kloosterstraat 2
Ruinen (Gemeente De Wolden)
Pastorie. Gebouw uit omstreeks 1840, waarin twee evenwijdige kelders met gewelven, restanten van het vroegere klooster.

Kaart & Routeplanner

Route naar Hallenhuisboerderij 1 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met zijbaander in Ruinen

Foto's (4)