Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met dwarsdeel in Ruinen

Boerderij

Hees 21
7963PA Ruinen (gemeente De Wolden)
Drenthe

Bouwjaar: 1914


Beschrijving van Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met dwarsdeel

Inleiding Boerderij van het hallehuis-type met een dwarsdeel gebouwd in 1914 in ambachtelijk-traditionele stijl. Omschrijving Boerderij opgetrokken in machinale baksteen en gedekt met een afgewolfd rietdak; schoorsteen in de nok; windveren aan voorzijde. Woonhuis met gepleisterde plint. De asymmetrisch ingedeelde voorgevel is voorzien van licht getoogde T-vensters; verdieping met twee vier-ruits vensters. Rechterzijgevel met een T-venster; toegangsdeur; baanderdeur met een links geplaatste loopdeur met bovenlicht. Daarnaast een sprong naar de lagere zijgevel van de schuur waarin mestdeuren en licht getoogde drieruits stalvensters. De achtergevel is vernieuwd. De linkerzijgevel is deels aangepast ten behoeve van de keuken; sprong naar de zijgevel; mestdeuren en stalvensters alsmede een dubbele mestdeur op de achterste hoek. INTERIEUR: de schuur heeft een constructie met deels oudere ankerbalkgebinten; de deel heeft een lemen vloer; paardestal met ruif en voorraadbakken. Waardering Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik (hergebruik oude materialen en nieuwe vroeg twintigste eeuwse materialen) alsmede vanwege de ligging ten opzichte van de andere onderdelen, het erf en het bijzondere gebied Hees; in hoofdlijnen gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507349
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met dwarsdeel in Ruinen

Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, stookhok

Hees 21
Ruinen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Stookhok gebouwd rond 1914-1920 in een ambachtelijk-traditionele stijl en gelegen vlak naast de boerderij. De zijgevel staat in d..

De Heeshof

Hees 34
Ruinen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Boerderij van hallehuistype met een dwarsdeel. De boerderij in Ambachtelijk-tradionele stijl gebouwd heeft een jaartalsteen 1885 ..

De Heeshof, stookhok

Hees 34
Ruinen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Stookhok gebouwd rond 1900-1910 in een ambachtelijk traditionele stijl en gelegen ten oosten van het woonhuisgedeelte van de boer..

De Heeshof, bijschuur

Hees 34
Ruinen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Bijschuur, gebruikt als potstal, gelegen aan de oostkant van de schuur en vermoedelijk gebouwd rond 1880-1890 in een Ambachtelijk..

Kop-rompboerderij bestaande met hoog opgaand bedrijfsdeel onder afgewolfd zadeldak

Hees 36
Ruinen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Kop-rompboerderij in 1933 gebouwd naar ontwerp van architect Pouwel Mos voor R. Veeningen. De boerderij is gebouwd in een voor de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met dwarsdeel in Ruinen