Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Heeshof in Ruinen

Boerderij

Hees 34
7963PB Ruinen (gemeente De Wolden)
Drenthe

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van De Heeshof

Inleiding Boerderij van hallehuistype met een dwarsdeel. De boerderij in Ambachtelijk-tradionele stijl gebouwd heeft een jaartalsteen 1885 in de krimp met de initialen E.J.. Bij de bouw zijn oudere onderdelen (onder meer gebinten) gebruikt. De bescherming richt zich op de hoofdvorm (met uitzondering van het woonhuisgedeelte aan de achterzijde) en het interieur i.c. woonkamer. Omschrijving Boerderij opgetrokken in baksteen en gedekt door een afgewolfd rietdak; schoorsteen in de nokhoek. Woonhuis met gepleisterde plint; voorgevel met asymmetrische indeling waarin drie rechtgesloten zesruits vensters, een recht gesloten opgeklampte deur met twee-ruits bovenlicht; staafankers en twee recht gesloten twee-ruits zoldervensters; onder hetoverkragende rietdak een gegolfde lijst. Oostgevel met keldervenster voorzien van diefijzers; deur met twee-ruits bovenlicht; zesruits schuifvenster; krimp met vlechting en halfrond gietijzeren stalvenster. De westelijke gevel van het woonhuis heeft een rechtgesloten (aardappel-)keldervenster; klein schuifraam (voor de spinde) en twee hoog geplaatste (later toegevoegde) kleine bedstederamen. De deels aangepaste schuurgevel heeft aan de westkant een getoogde baander in het vlak van de gevel (waardoor een opwipping van het rietdak wordt veroorzaakt); in de west- en oostgevel enkele mestdeuren en stalvensters. INTERIEUR: Het voorhuis heeft een geheel oorspronkelijke woonkamer met houten vloer, deuren en vlakke beddewand met kasten gehoutverfd, betegelde buitengevel waarin de oorspronkelijke haardpartij met plaat, eenvoudig omlijste schouw. Onder de beddewand een aardappelkelder toegankelijk via de deel. Vanuit de kamer is de opkamer bereikbaar. Waardering Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de vormgeving en materiaalgebruik (met in het bijzonder aandacht voor het interieur) alsmede vanwege de betekenis als hoofdelement van het complex en de ligging ten opzichte van de overige bebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507345
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Heeshof in Ruinen

De Heeshof, stookhok

Hees 34
Ruinen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Stookhok gebouwd rond 1900-1910 in een ambachtelijk traditionele stijl en gelegen ten oosten van het woonhuisgedeelte van de boer..

De Heeshof, bijschuur

Hees 34
Ruinen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Bijschuur, gebruikt als potstal, gelegen aan de oostkant van de schuur en vermoedelijk gebouwd rond 1880-1890 in een Ambachtelijk..

Kop-rompboerderij bestaande met hoog opgaand bedrijfsdeel onder afgewolfd zadeldak

Hees 36
Ruinen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Kop-rompboerderij in 1933 gebouwd naar ontwerp van architect Pouwel Mos voor R. Veeningen. De boerderij is gebouwd in een voor de..

Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met dwarsdeel

Hees 21
Ruinen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Boerderij van het hallehuis-type met een dwarsdeel gebouwd in 1914 in ambachtelijk-traditionele stijl. Omschrijving Boerderij..

Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, stookhok

Hees 21
Ruinen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Stookhok gebouwd rond 1914-1920 in een ambachtelijk-traditionele stijl en gelegen vlak naast de boerderij. De zijgevel staat in d..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Heeshof in Ruinen