Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij 3 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met dwarsdeel in Ansen

Boerderij

Rheebruggen 8
7964KR Ansen (gemeente De Wolden)
Drenthe

Bouwjaar: mog. 18e eeuw 1832-1840 (uitbr.) waarsch. ca. 1880 (voorgevel) 1800 mog. 18e eeuw 1832-1840 (uitbr.) waarsch. ca. 1880 (voorgevel)


Beschrijving van Hallenhuisboerderij 3 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met dwarsdeel

Inleiding Boerderij gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl volgens het hallehuistype met dwarsdeel. Aanvankelijk stond op deze plek een schuur van de voormalige havezathe Rheebruggen. In de periode 1832-1840 is de schuur uitgebreid tot boerderij met gebruikmaking van materialen van de toen gesloopte voormalige havezathe. Met name de detaillering van de voorgevel werd waarschijnlijk rond 1880 uitgevoerd. De bescherming betreft de hoofdvorm alsmede onderdelen van het interieur. Omschrijving Boerderij in baksteen opgetrokken en deels met pannen (platte fries en hollandse pan) en deels met riet gedekt. Voorhuis met asymmetrische topgevel voorzien van uitkragende windveren en makelaar; staafankers; schoorsteen in de nok. Drie zesruits schuiframen met luiken en hanekam; opgeklampte deur met kalf en tweeruits bovenlicht. Tussen voordeur en woonkamer zit een uitkragende steen met portret (afkomstig van de voormalige havezathe). Topgevel met twee rechtgesloten vierruits zoldervensters. Zuidelijke zijgevel onder meer met staafankers en een keldervenster met diefijzer. De noordelijke zijgevel is vrijwel gesloten. Zijgevels achterhuis met mestdeuren en stalvensters. De noordelijke zijgevel bevat twee diepliggende baanders met diagonaal geplaatste vierruits vensters en een loopdeur. INTERIEUR: woonkamer met bedstedenwand aan de noordzijde. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de relatie met de voormalige havezathe, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in het waardevolle gezicht Rheebruggen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507342
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij 3 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met dwarsdeel in Ansen

Hallenhuisboerderij 4 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, stookhok

Rheebruggen 8
Ansen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Stookhok gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl vermoedelijk rond 1880-1900 en gelegen naast het woonhuis van de boerderij. ..

Hallenhuisboerderij 5 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met dwarsdeel

Rheebruggen 10
Ansen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Boerderij gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl volgens het hallehuistype met dwarsdeel. De oorspronkelijke boerderij dateer..

Hallenhuisboerderij 1 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met zijbaander

Rheebruggen 6
Ansen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Boerderij van oudere oorsprong maar rond 1860-1890 verbouwd. De in ambachtelijk-traditionele stijl gebouwde boerderij is van het ..

Hallenhuisboerderij 2 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, stookhok

Rheebruggen 6
Ansen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Stookhok gebouwd rond 1870-1890 in een ambachtelijk-traditionele stijl en gelegen ten westen van de boerderij (scheef voor het wo..

Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met dwarsdeel

Anserweg 8
Uffelte (Gemeente Westerveld)
Inleiding Boerderij gebouwd rond 1880 in een ambachtelijk-traditionele stijl volgens het hallehuistype met dwarsdeel. De boerderij is vermo..

Kaart & Routeplanner