Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij 1 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met zijbaander in Ansen

Boerderij

Rheebruggen 6
7964KR Ansen (gemeente De Wolden)
Drenthe

Bouwjaar: mog. late 18e eeuw (kern) ca. 1880 (voorhuis) 1800 mog. late 18e eeuw (kern) ca. 1880 (voorhuis)


Beschrijving van Hallenhuisboerderij 1 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met zijbaander

Inleiding Boerderij van oudere oorsprong maar rond 1860-1890 verbouwd. De in ambachtelijk-traditionele stijl gebouwde boerderij is van het hallehuistype met zijbaander. De boerderij is inmiddels tot woonhuis verbouwd. Omschrijving Boerderij in baksteen opgetrokken en gedekt door een afgewolfd rietdak met gevlochten nok; schoorsteen in de nok. De voorgevel heeft vlechting en staafankers en kent een asymmetrische indeling met twee rechtgesloten zesruits schuiframen voorzien van luiken en hanekam. Links een rechtgesloten deur (nu glas) met tweeruits bovenlicht. Links een hoog geplaatst vierruits opkamervenster met luik. Kleine zoldervensters. In de zijgevels van het woonhuis zijn kleine zesruits vensters geplaatst. Noordgevel met keldervenster. De schuurgevels worden geleed door stalvensters en mestdeuren. In de noordelijke zijgevel zit bovendien een diepliggende baanderdeur met vierruits vensters en een loopdeur. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de samenhang met de voormalige havezathe Rheebruggen, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in het waardevolle gezicht Rheebruggen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507339
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij 1 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met zijbaander in Ansen

Hallenhuisboerderij 2 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, stookhok

Rheebruggen 6
Ansen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Stookhok gebouwd rond 1870-1890 in een ambachtelijk-traditionele stijl en gelegen ten westen van de boerderij (scheef voor het wo..

Hallenhuisboerderij 3 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met dwarsdeel

Rheebruggen 8
Ansen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Boerderij gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl volgens het hallehuistype met dwarsdeel. Aanvankelijk stond op deze plek een..

Hallenhuisboerderij 4 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, stookhok

Rheebruggen 8
Ansen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Stookhok gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl vermoedelijk rond 1880-1900 en gelegen naast het woonhuis van de boerderij. ..

Hallenhuisboerderij 5 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met dwarsdeel

Rheebruggen 10
Ansen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Boerderij gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl volgens het hallehuistype met dwarsdeel. De oorspronkelijke boerderij dateer..

Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met dwarsdeel

Anserweg 8
Uffelte (Gemeente Westerveld)
Inleiding Boerderij gebouwd rond 1880 in een ambachtelijk-traditionele stijl volgens het hallehuistype met dwarsdeel. De boerderij is vermo..

Kaart & Routeplanner