Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Hallenhuisboerderij 1 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met zijbaander in Ansen

Rheebruggen 6
7964KR Ansen (gemeente De Wolden)
Drenthe

Bouwjaar: mog. late 18e eeuw (kern) ca. 1880 (voorhuis) 1800 mog. late 18e eeuw (kern) ca. 1880 (voorhuis)

Beschrijving van Hallenhuisboerderij 1 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met zijbaander

Inleiding Boerderij van oudere oorsprong maar rond 1860-1890 verbouwd. De in ambachtelijk-traditionele stijl gebouwde boerderij is van het hallehuistype met zijbaander. De boerderij is inmiddels tot woonhuis verbouwd. Omschrijving Boerderij in baksteen opgetrokken en gedekt door een afgewolfd rietdak met gevlochten nok; schoorsteen in de nok. De voorgevel heeft vlechting en staafankers en kent een asymmetrische indeling met twee rechtgesloten zesruits schuiframen voorzien van luiken en hanekam. Links een rechtgesloten deur (nu glas) met tweeruits bovenlicht. Links een hoog geplaatst vierruits opkamervenster met luik. Kleine zoldervensters. In de zijgevels van het woonhuis zijn kleine zesruits vensters geplaatst. Noordgevel met keldervenster. De schuurgevels worden geleed door stalvensters en mestdeuren. In de noordelijke zijgevel zit bovendien een diepliggende baanderdeur met vierruits vensters en een loopdeur. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de samenhang met de voormalige havezathe Rheebruggen, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in het waardevolle gezicht Rheebruggen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)