Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kiemhuis in Wilhelminaoord

Boerderij

t.o. M.A.V. van Naamen van Eemneslaan 70[3] Naamen van Eemneslaan 70 t.o. M.A.V. van Naamen van Eemneslaan 70[3]
8382ZA Wilhelminaoord (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1941-'42 1942 1941-'42


Beschrijving van Kiemhuis

Inleiding Kiemschuur gebouwd in 1941-1942 in opdracht van de Cooperatieve Vereniging Kiemhuis. De Maatschappij van Weldadigheid was verpachter van de grond maar tevens aandeelhouder in de cooperatie. De kiemschuur staat achter Hoeve Willem III. De bescherming heeft betrekking op interieur en exterieur. Omschrijving Kiemschuur gebaseerd op een langgerekt grondplan en gedekt door een zadeldak voorzien van een glazen kap (draadglas) met onderlangs golfplaten (latere toevoeging); vijf zinken ventilatieschachten met inzwenkende kap; ter hoogte van het stookhuis een gemetselde schoorsteen in het dakvlak. Gevelopbouw met betonnen plint waarop een sterk repeterende kozijnconstructie die tweezijdig bekleed is met draadglas-panelen. De kopse gevel aan de noordkant heeft een dubbelleloopdeur (binnen en buitendeur) en heeft in de top een verticaal gerabatte betimmering. De zuidelijke kopse gevel is deels gewijzigd. Het stookhuis zit halverwege de westelijke gevel en heeft een gemetselde gevel waarin een rechtgesloten gekoppeld venster. INTERIEUR: de schuur is opgebouwd uit een repeterende constructie van houten spanten die op stijlen zijn geplaatst. Plafond bekleed met (deels nog) bepleisterde rietmatten; het overige gedeelte, boven de tweede spantbalk, is voorzien van draadglas-panelen; hierin zijn ook ventilatieluiken opgenomen. Het gemetselde stookhuis heeft een diepliggende vloer waarop de oorspronkelijke kolengestookte gietijzeren kachel staat. Van hieruit lopen langs alle gevels dikke verwarmingsbuizen op vloer- en muurplaat-niveau. Waardering Kiemschuur van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de landbouwkundige ontwikkeling, de typologie, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging het uitzonderlijk waardevolle gebied Frederiksoord. Zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507337
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kiemhuis
Het Kiemhuis in Frederiksoordin 2010 (voor de verbouwing)
Het Kiemhuis in Frederiksoord
in 2010 (voor de verbouwing)
Locatie bij Frederiksoord, aan de kant van Wilhelminaoord
Oorspr. functie opslag van aardappels
Huidig gebruik zorgboerderij (sinds 2012)
Start bouw 1941
Bouw gereed 1942
Verbouwing 2011
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 507337
Eigenaar Maatschappij van Weldadigheid
Lijst van rijksmonumenten in Frederiksoord
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Kiemhuis in Frederiksoord werd gebouwd in 1941 ten behoeve van de aardappelteelt.

De opdrachtgever voor de bouw van het Kiemhuis was de Coöperatieve Vereniging Kiemhuis. Mede-aandeelhouder in het Kiemhuis was de Maatschappij van Weldadigheid. Het gebouw werd gebruikt voor de opslag van pootaardappels. De boeren die lid waren van de coöperatie konden hun aardappelen in de winter opslaan, zodat de aardappels in het voorjaar ontkiemden. Door de condities voor het kiemproces te optimaliseren werd getracht de opbrengst van de aardappelteelt te vergroten.

In 1991 werd het gebouw overgedragen aan de Maatschappij van Weldadigheid. Het gebouw had zijn oorspronkelijk functie verloren en werd onder meer gebruikt voor de opslag van materialen ten behoeve van het jaarlijkse Floralia-corso van Frederiksoord in september.

Het Kiemhuis is in 1996/'97 erkend als rijksmonument en ligt pal achter een ander rijksmonument, de Hoeve Koning Willem III. Beiden maken sinds de 21e eeuw deel uit van een beschermd dorpsgezicht: het Rijksbeschermd gezicht Frederiksoord-Wilhelminaoord.

Na een verbouwing in 2011, wordt het Kiemhuis sinds 2012 gebruikt als zorgboerderij[1], beheerd door het Buro Ecolan uit Nieuwe Pekela[2].


Monumenten in de buurt van Kiemhuis in Wilhelminaoord

Hoeve Koning Willem III, schuur

Koningin Wilhelminalaan 66
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Inleiding HOEVE KONING WILLEM III. SCHUUR gebouwd in 1865 in opdracht en naar ontwerp van de Maatschappij van Weldadigheid. De architectuur..

Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

Koningin Wilhelminalaan 67
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Kenmerkende kolonie-woning van de Maatschappij van Weldadigheid (opgericht 1818), in aanleg XIX A, doch in de loop der tijd aangepast aan mo..

Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

Koningin Wilhelminalaan 56
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Kenmerkende KOLONIE-WONING van de Maatschappij van Weldadigheid (opgericht 1818), in aanleg XIX A, doch in de loop der tijd aangepast aan mo..

Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

Koningin Wilhelminalaan 59
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Kenmerkende KOLONIE-WONING van de Maatschappij van Weldadigheid (opgericht 1818), in aanleg XIX A. Gerestaureerd. Een dergelijke woning omva..

Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

Koningin Wilhelminalaan 57
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Kenmerkende KOLONIE-WONING van de Maatschappij van Weldadigheid (opgericht 1818), in aanleg XIX A, doch in de loop der tijd aangepast aan mo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kiemhuis in Wilhelminaoord

Foto's (1)