Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dokterswoning in Frederiksoord

Woonhuis

Majoor van Swietenlaan 2
8382CG Frederiksoord (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1910
Architect: R. van der Woerd Woerd R. van der Woerd


Beschrijving van Dokterswoning

Inleiding Gebouwd rond 1910-1915 als dokterswoning in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid naar ontwerp van R. van der Woerd Hzn. uit Enschede. Het in Art Nouveau stijl gebouwde pand is karakteristiek voor het voorzieningenniveau binnen de Maatschappij. Het pand heeft inmiddels een uitbreiding gekregen in de vorm van een ondergeschikte platte aanbouw. De bescherming richt zich op het oorspronkelijke hoofdgebouw. Omschrijving Dokterswoning gebouwd op onregelmatige plattegrond en gedekt door een samengestelde kap met Tuile du Nord; pirons; dakkapel in voorste en linker dakschild (waarbij de zijkanten zijn bekleed met geglazuurde leipannen); uitkragende en eenvoudig geprofileerde goot op klossen; rechthoekige gietijzeren hemelwaterafvoeren. Gevelopbouw met plint; pleisterwerk; vensters met geprofileerde onderdorpels en kleine roedeverdeling in de bovenlichten; lateien met daarboven segmentboogvormig siermetselwerk in geglazuurde steen. De gevelvlakken van de afgeknotte topgevels zijn voorzien van verticale gerabatte houten betimmering waarin opgenomen een zoldervenster. Voorgevel met rechts een drievoudig samengesteld venster; midden een diepliggend portaal met hardstenen stoep en deur met zij- en bovenlichten; links een uitspringend erker met daarboven een gootlijst en een eenvoudig houten hekwerk voor het balkon. Het balkon is betreedbaar via schuifdeuren onder een breed bovenlicht. De rechterzijgevel bevat eveneens gekoppelde vensters, een portiek met hardstenen stoep en een deur met bovenlicht. Verdieping met twee gekoppelde vensters. Aan de rechterkant een uitspringend gedeelte onder plat waarin onder meer een deur met bovenlicht. De linkerzijgevel bevat enkele gekoppelde vensters op beide bouwlagen. De achtergevel bevat onder meer een serre op gemetselde basis en links daarvan een platte aanbouw waarin ondermeer een gekoppeld keldervenster met diefijzers. De afgeknotte topgevel boven de serre heeft onder meer twee gekoppelde vensters; links daarvan een platte aanbouw (mogelijk trappenhuis). Waardering Dokterswoning van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de relatie met de Maatschappij van Weldadigheid en het daarbij behorende hoge voorzieningenniveau, de vormgeving en de ligging in een uitzonderlijk waardevol dorpsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507336
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Dokterswoning in Frederiksoord

Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

Majoor van Swietenlaan 5
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Kenmerkende KOLONIE-WONING van de Maatschappij van Weldadigheid (opgericht 1818); in aanleg XIX A, doch in de loop der tijd aangepast aan mo..

Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

Koningin Wilhelminalaan 88
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Eenvoudig bakstenen kolonie-woning (eind XIX-BEGIN XX), gedekt door met rode pannen belegd zadeldak, waarvan een schild is doorgetrokken. Wi..

Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

Majoor van Swietenlaan 7
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Kenmerkende KOLONIE-WONING van de Maatschappij van Weldadigheid (opgericht 1818), in aanleg XIX A, doch in de koop der tijd aangepast aan mo..

Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

Majoor van Swietenlaan 9
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Kenmerkende KOLONIE-WONING van de Maatschappij van Weldadigheid (opgericht 1818), in aanleg XIX A, doch in de loop der tijd aangepast aan mo..

Werkplaats Voorm. werkplaats van de Maatschappij van Weldadigheid (deel van Museum De Koloniehof)

Koningin Wilhelminalaan 87
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Voormalige werkplaats (eind XIX ?). Eenvoudige bakstenen gebouw onder met rode pannen belegd zadeldak, waarvan een schild is doorgetrokken...

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)