Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument voor D.E. van Oosterhoudt, douairière De Sturler in Wilhelminaoord

Graf Begraafplaats

op de begraafplaats aan de Oranjelaan Oranjelaan op de begraafplaats aan de Oranjelaan
8380AA Wilhelminaoord (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: mog. 1829 1829 mog. 1829


Beschrijving van Grafmonument voor D.E. van Oosterhoudt, douairière De Sturler

Inleiding Gietijzeren grafmonument voor Daniella Elisabeth van Oosterhoudt, douairiere De Sturler geboren den 16 october 1769, overleden den 11 mei 1829. Mogelijk is dit het jaar van oprichting. Het grafmonument is gelegen op de algemene begraafplaats van Wilhelminaoord, aangelegd door de Maatschappij van Weldadigheid en kent een eenvoudige aanleg met rechte perken. Omschrijving Op fundering van baksteen geplaatst gietijzeren grafornament bestaande uit een gietijzeren basis, een schacht van gietijzeren platen en een geprofileerde en uitkragende gietijzeren afdekplaat waarop een gietijzeren vaas staat. Tekst op schacht: - Daniella Elisabeth van Oosterhoudt, douairiere De Sturler geboren den 16 october 1769, overleden den 11 mei 1829; - Deze plaats zij heilig want er rust het gebeente, eener liefhebbende moeder; - Wandelaar aanbid Hem die ook gestorven, begraven en opgestaan is; - Hare hoop was op God en de onsterfelijkheid. Waardering Grafmonument van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege de ligging op een cultuurhistorische waardevolle begraafplaats (in verband met de Maatschappij van Weldadigheid) en van belang vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507334
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het grafmonument voor Daniella Elisabeth van Oosterhoudt in Wilhelminaoord

Het grafmonument voor Daniella Elisabeth van Oosterhoudt, douairière De Sturler, schoonmoeder van Johannes van den Bosch, stichter van de Maatschappij van Weldadigheid bevindt zich op de begraafplaats van het Drentse Wilhelminaoord.

Grafmonument in Wilhelminaoord

In het begin van de 19e eeuw stichtte de Maatschappij van Weldadigheid in het kader van de armoedebestrijding enkele kolonies in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Drenthe. In deze kolonies kregen arme gezinnen, die afkomstig waren uit het hele land, een stukje grond en een woning waardoor zij in staat gesteld werden om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. De oprichter en drijvende kracht van deze kolonies was Johannes van den Bosch. Daarnaast was hij gouverneur-generaal van Nederlands-Indië van 1830 tot 1834, minister van minister van Koloniën van 1834 tot 1839 en minister van Staat tot zijn overlijden in 1844. Van den Bosch was tweemaal getrouwd. Zijn tweede huwelijk sloot hij op 28 oktober 1823 in de toenmalige gemeente Vledder, waarbinnen de door hem gestichte kolonies Frederiksoord en Wilhelminaoord lagen. Hij trouwde met Rudolphina Wilhelmina Elizabet de Sturler. Zijn schoonmoeder, Elizabeth Daniella van Oosterhoudt, douairière de Sturler, overleed op 11 mei 1829 in de gemeente Vledder. Zij werd begraven op de begraafplaats van Wilhelminaoord. Samen met zijn vrouw richtte hij voor zijn schoonmoeder een grafmonument op. Op het monument bevinden zich de volgende teksten:

zijde 1: DANIELLA ELISABETH van OOSTERHOUDT, douairière de STURLER, geboren den 16 october 1768, overleden den 11 mei 1829
zijde 2: Deze plaats zij heilig want er rust het gebeente, eener liefhebbende MOEDER
zijde 3: Wandelaar aanbid HEM die ook gestorven, begraven en opgestaan is
zijde 4: Hare hoop was op GOD en de onsterfelijkheid

Het grafmonument is erkend als een rijksmonument.

Externe linksMonumenten in de buurt van Grafmonument voor D.E. van Oosterhoudt, douairière De Sturler in Wilhelminaoord

OLS Voorm. openbare lagere school

Oranjelaan 6
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Voormalig SCHOOLTJE der Maatschappij van Weldadigheid (1818), dat werd gebouwd in 1821 waarin ook was ondergebracht de meesterwoning. In 187..

Voorm. fabriek (mandenmakerij, weverij en smederij)

Koningin Wilhelminalaan 20
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Voormalige fabriek, gebouwd in 1900 als mandemakerij/weverij en uitgerust met aparte smederij, die oorspronkelijk sheddaken kende. Hoofdgebo..

Rustoord II

Koningin Wilhelminalaan 24
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Voormalig bejaardencentrum "Rustoord II" (1904) van de Maatschappij van Weldadigheid, opgericht 1818. Thans in gebruik als: "Buitencentrum"...

Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

M.A. van Naamen van Eemneslaan 10
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Kenmerkende KOLONIE-WONING van de Maatschappij van Weldadigheid (opgericht 1818), in aanleg XIX A, doch in de loop der tijd aangepast aan mo..

Rustoord I

Koningin Wilhelminalaan 30
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Bejaardencomplex Rustoord I. Complex bejaardenwoningen, waarvan een deel in 1893 en een deel in 1895 is ontstaan. Het complex heeft een rech..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)