Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoeve Prinses Marianne 2 Hoeve Prinses Marianne, hooischuur in Wilhelminaoord

Boerderij

Koningin Wilhelminalaan 33
8384GG Wilhelminaoord (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1865 1865 ca. 1865


Beschrijving van Hoeve Prinses Marianne 2 Hoeve Prinses Marianne, hooischuur

Inleiding Gebouwd rond 1865 als hooischuur in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid. De Maatschappij had in dat jaar een boerderij ontworpen en gebouwd waarbij aan beide kanten van de schuur een dergelijke schuur stond. Het toenmalige bedrijf was als modelboerderij opgezet en was kenmerkend voor de ommezwaai naar een grootschaliger bedrijfsvoering. Rond 1910 is de boerderij door brand verwoest en kwam de huidige boerderij tot stand; de hooischuur is behouden gebleven. Omschrijving Een zeskantige houten hooischuur op een gemetselde basis en gedekt door een zeskantig rieten tentdak met onderlangs een geschulpte windveer en bewerkte voetstukken van de sporen. De opbouw wordt bepaald door zes aan de bovenzijde geschoorde houten hoekstijlen met daartussen iets dunnere stijlen die allen onderling verbonden zijn door horizontale balken en enig windverband. Aan de buitenzijde bekleed met voornamelijk verticale houten delen. Waardering Hooischuur van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de landbouwkundige ontwikkeling binnen de Maatschappij van Weldadigheid, de typologie, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in een waardevol gebied. Uniek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507333
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoeve Prinses Marianne 2 Hoeve Prinses Marianne, hooischuur in Wilhelminaoord

Hoeve Prinses Marianne 1 Hoeve Prinses Marianne

Koningin Wilhelminalaan 33
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Inleiding Boerderij gebouwd in 1913 in opdracht en naar ontwerp van de Maatschappij van Weldadigheid. De in vroege Interbellum-stijl gebouw..

Voorm. fabriek (mandenmakerij, weverij en smederij)

Koningin Wilhelminalaan 20
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Voormalige fabriek, gebouwd in 1900 als mandemakerij/weverij en uitgerust met aparte smederij, die oorspronkelijk sheddaken kende. Hoofdgebo..

OLS Voorm. openbare lagere school

Oranjelaan 6
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Voormalig SCHOOLTJE der Maatschappij van Weldadigheid (1818), dat werd gebouwd in 1821 waarin ook was ondergebracht de meesterwoning. In 187..

Rustoord II

Koningin Wilhelminalaan 24
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Voormalig bejaardencentrum "Rustoord II" (1904) van de Maatschappij van Weldadigheid, opgericht 1818. Thans in gebruik als: "Buitencentrum"...

Grafmonument voor D.E. van Oosterhoudt, douairière De Sturler

op de begraafplaats aan de Oranjelaan Oranjelaan op de begraafplaats aan de Oranjelaan
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Inleiding Gietijzeren grafmonument voor Daniella Elisabeth van Oosterhoudt, douairiere De Sturler geboren den 16 october 1769, overleden de..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)