Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoeve Prinses Marianne 1 Hoeve Prinses Marianne in Wilhelminaoord

Boerderij

Koningin Wilhelminalaan 33
8384GG Wilhelminaoord (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1913


Beschrijving van Hoeve Prinses Marianne 1 Hoeve Prinses Marianne

Inleiding Boerderij gebouwd in 1913 in opdracht en naar ontwerp van de Maatschappij van Weldadigheid. De in vroege Interbellum-stijl gebouwde boerderij behoort tot het kop-romp type binnen de hallehuisgroep met als bijzonderheid een dwarsbouw voor de koestallen. De boerderij is kenmerkend voor de schaalvergroting binnen het landbouwbedrijf van de Maatschappij. Het niet nader te beschermen erf heeft aan de voorzijde een klinkerbestrating. Omschrijving Een in baksteen opgetrokken boerderij bestaande uit een woonhuis en een bedrijfsgedeelte. Het woonhuis wordt gedekt door een zadeldak met opnieuw verbeterde hollandse pannen; schoorsteen in de nok; windveren aan de voorzijde; eenvoudig geprofileerde goot op klossen. Symmetrisch ingedeelde topgevel met centraal een deur met bovenlicht; aan weerskanten een gekoppeld venster met roedeverdeling. Verdieping met in het midden de naamgeving: Hoeve Marianne 1913 en aan weerskanten een venster met roedeverdeling in bovenlicht. De top is voorzien van verticale gerabbatte betimmering. Linkerzijgevel met twee rechtgesloten keldervensters; daarboven twee hoog geplaatste opkamervensters met achtruits bovenlicht; rechts een venster met achtruits bovenlicht. Links een smal venster. Rechterzijgevel met gekoppeld venster als in voorgevel; daarnaast een paneeldeur met bovenlicht; rechts een gekoppeld (verhoogd) keukenraam. Sprong naar achterhuis met loopdeur en in de lage zijgevel twee gekoppelde vierruits ramen. Het bedrijfsgedeelte heeft een afgewolfd rieten zadeldak met pannen onderlangs. Aan de voorzijde een schuurdeur onder I-profielen latei en aan weerskanten een getoogd zesruits venster. De linkerzijgevel voorzien van rechtgesloten drieruits stalvensters en twee wagendeuren. Achtergevel met schuurdeur onder I-profiel, twee loopdeuren met zesruits bovenlicht en drie getoogde negenruits vensters. De rechterzijgevel is onregelmatig geleed met mest- en loopdeuren (waarvan een met zijlichten) alsmede rechtgesloten drieruits stalvensters. Haaks op de schuur een aangebouwde koestal waarvan de zijgevels een regelmatige indeling van stalvensters, mest- en wagendeuren. De topgevel is symmetrisch en heeft een wagendeur met bovenlicht (voorzien van stijlen en roeden); aan weerskanten een loopdeur en in de top een halfrond venster met roedeverdeling. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de landbouwkundige ontwikkeling bij de Maatschappij van Weldadigheid, de typologie (kop-romp type met haakse aanbouw), de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in een waardevol gebied. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507332
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hoeve Prinses Marianne te Wilhelminaoord

De Hoeve Prinses Marianne is een monumentale boerderij in het Drentse Wilhelminaoord van de Maatschappij van Weldadigheid.

Hooischuur bij de Hoeve Prinses Marianne te Wilhelminaoord

In het begin van de 19e eeuw stichtte de Maatschappij van Weldadigheid in het kader van de armoedebestrijding enkele kolonies in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Drenthe. In deze kolonies kregen arme gezinnen, die afkomstig waren uit het hele land, een stukje grond en een woning waardoor zij in staat gesteld werden om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Halverwege de 19e eeuw bleek het succes minder groot dan door de stichter van de kolonies, Johannes van den Bosch, was verwacht. De Maatschappij van Weldadigheid verzette de bakens en bouwde enkele grote boerderijen, waaronder de Hoeve Koning Willem III in Frederiksoord en de Hoeve De Dankbaarheid in Wilhelminaoord. De kleine kavels van de oorspronkelijke kolonisten werden samengevoegd tot een grote landbouwkavel van circa 50 hectare, waardoor een grootschalige vorm van landbouw mogelijk werd. De kolonisten werkten als arbeiders onder leiding van een bedrijfsleider op de hoeve. De nieuwe opzet bleek succesvol. Vanaf 1869 werd winst gemaakt.[1]

De naam van de Hoeve Dankbaarheid werd in 1883 gewijzigd in Hoeve Prinses Marianne toen bleek dat de in dat jaar overleden prinses Marianne de anonieme schenker was geweest van het kapitaal waarmee de beide hoeven Willem III en Dankaarheid konden worden gerealiseerd.[2] De oorspronkelijke hoeve is in 1913 vervangen door een nieuw gebouw.

De Hoeve Prinses Marianne en de naastgelegen hooischuur zijn erkend als een rijksmonument.

Externe links


Monumenten in de buurt van Hoeve Prinses Marianne 1 Hoeve Prinses Marianne in Wilhelminaoord

Hoeve Prinses Marianne 2 Hoeve Prinses Marianne, hooischuur

Koningin Wilhelminalaan 33
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Inleiding Gebouwd rond 1865 als hooischuur in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid. De Maatschappij had in dat jaar een boerderij ..

Voorm. fabriek (mandenmakerij, weverij en smederij)

Koningin Wilhelminalaan 20
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Voormalige fabriek, gebouwd in 1900 als mandemakerij/weverij en uitgerust met aparte smederij, die oorspronkelijk sheddaken kende. Hoofdgebo..

OLS Voorm. openbare lagere school

Oranjelaan 6
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Voormalig SCHOOLTJE der Maatschappij van Weldadigheid (1818), dat werd gebouwd in 1821 waarin ook was ondergebracht de meesterwoning. In 187..

Rustoord II

Koningin Wilhelminalaan 24
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Voormalig bejaardencentrum "Rustoord II" (1904) van de Maatschappij van Weldadigheid, opgericht 1818. Thans in gebruik als: "Buitencentrum"...

Grafmonument voor D.E. van Oosterhoudt, douairière De Sturler

op de begraafplaats aan de Oranjelaan Oranjelaan op de begraafplaats aan de Oranjelaan
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Inleiding Gietijzeren grafmonument voor Daniella Elisabeth van Oosterhoudt, douairiere De Sturler geboren den 16 october 1769, overleden de..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)