Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl in Dwingeloo

Boerderij

Eemster 25
7991PS Dwingeloo (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1890


Beschrijving van Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl

Inleiding Boerderij gebouwd rond 1890 volgens het hallehuistype in een ambachtelijk-traditionele stijl. De boerderij ligt evenwijdig aan de doorgaande weg en heeft een sobere erfinrichting bestaande uit kei- en klinkerbestrating, een beukenhaag en enkele linden. Omschrijving Boerderij gebaseerd op een constructie van ankerbalkgebinten en in baksteen opgetrokken. Grotendeels door riet gedekt; voorste deel woonhuis met (geglazuurde) hollandse pannen. Uilebord in achterste schild. Woonhuis met gepleisterde plint, licht getoogde zesruits schuifvensters met hardstenen vensterbanken, geprofileerde gootlijst en windveer. Zuidgevel met toegangsdeur met levensboom in bovenlicht; aan weerskanten twee vensters. Asymmetrische voorgevel met twee zesruits vensters en vierruits zolderramen. Noordgevel met keldervenster. Achterhuis voorzien van mestdeuren en halfronde gietijzeren stalvensters; in de zuidgevel een opgeklampte deur met tweeruits bovenlicht en in de sprong een gietijzeren rondvenster; diepliggende baanderdeur met strook bovenlichten en een wagendeur. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege het in hoofdvorm gave type alsmede vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507328
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl in Dwingeloo

Boerderij tegen puntgevel onder rieten schilddak met stal met zijbaander en bakhuis

Leggeloo 24A
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Monumentale boerderij uit de 18e eeuw onder rieten schilddak, dat aan de voorzijde aansluit tegen een door een topschoorsteen bekroonde punt..

Boerderij met woonhuis en stal in elkaars verlengde onder aan voorzijde afgewolfd rieten schilddak

Leggeloo 3
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Monumentale boerderij uit de 18e of begin 19e eeuw. Woonhuis en stal in elkaars verlengde, onder een rieten schilddak, aan de voorzijde afge..

Boerderij met zijbaander onder langgerekt rieten dak

Leggeloo 5
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Vroeg 19e eeuwse boerderij met zijbaander en langgerekt, rieten dak. In de voorgevel van het woonhuis vensters met zesruitsschuiframen.

Boerderij onder met riet gedekt wolfsdak

Leggeloo 38
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Boerderij uit de eerste helft van de 19e eeuw onder met riet gedekt wolfdak. In het woongedeelte vensters met zesruitsschuiframen.

Leggeloër Boerhuis

Leggeloo 41
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Boerderij met niet-oorspronkelijke zijbaander; in een der zijgevels siermetselwerk in rode en gele steen. (Leggeloer Boerhuis).

Kaart & Routeplanner

Route naar Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl in Dwingeloo