Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nyengaerde in Dwingeloo

Woonhuis

Westeinde 14
7991RV Dwingeloo (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Nyengaerde

Inleiding Herenhuis gebouwd in 1930 in een traditionalistische stijl. Gevelsteen met opschrift: de eerste steen gelegd door I.E.C. Westra van Holthe december 1930. Omschrijving In baksteen opgetrokken herenhuis, twee bouwlagen met een afgeknot schilddak belegd met pannen; vier schoorstenen met grindbetonnen kappen; achterste dakvlak met dakkapel waarin een gekoppeld vierruits vensters. Gevelopbouw in metselwerk, ruime vensters met uitkragende lijst aan bovenzijde en brede daklijst met geprofileerde goot op klossen. Symmetrische voorgevel met gemetselde top in het midden; royale vensters met vierruits bovenlichten en uitkragende lijst aan bovenzijde. Verdieping met ruime zesruits vensters met uitkragende lijst. Rechts een serre met gemetselde onderbouw en een oorspronkelijke vensterindeling; bovenzijde met gootlijst op klossen. Rechterzijgevel heeft naast de serre een hooggeplaatst wc-raam en een venster als in voorgevel; verdieping met balkondeuren , wc-raam en een zesruits venster. Achtergevel met links terrasdeuren voorzien van zij- en bovenlichten, een gangdeur met stoep. Rechts daarvan een platte aanbouw waarin onder meer rechtgesloten vensters en een paneeldeur met stoep en aan de noordzijde een gekoppeld vierruits venster. Rechts van de aanbouw een keukenvenster met vierruits bovenlicht. De verdieping heeft links twee zesruits vensters; een groot gekoppeld achtruits venster (trappenhuis) en een drievoudig gekoppeld venster. De noordelijke gevel heeft een symmetrisch hoofdindeling met centraal een stoep, een paneeldeur met een op klossen geplaatste luifel waarboven een vierruits bovenlicht. Aan weerszijden een venster met vierruits bovenlicht; verdieping met drie zesruits vensters. Waardering Herenhuis van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de sociaal-economische en historisch-ruimtelijke ontwikkeling van het Westeinde, van belang vanwege het ontwerp en het materiaalgebruik alsmede van belang vanwege de ligging in het beschermde gezicht Westeinde. Tevens is het pand hoofdelement van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507321
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nyengaerde in Dwingeloo

Nyengaerde, garage

Westeinde 14
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Inleiding Garage gebouwd in 1930 in een traditionalistische stijl en gelegen ten noordoosten van het woonhuis. Omschrijving In baksteen..

Nyengaerde, hekpijlers

Westeinde 14
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Inleiding Twee hekpijlers gebouwd in 1930 in een traditionalistische stijl en gelegen aan de straat. Omschrijving Twee gemetselde hekpijl..

Nije Batinghe

Westeinde 12
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Inleiding Gebouwd in 1923 als woonhuis voor mevrouw S.J.G.A. Offerhaus Westra van Holthe naar ontwerp van A.H. Wegerif Gzn. (Apeldoorn). De..

Dwarsdeelboerderij onder aan de voorzijde even afgewolfd rieten schilddak

Westeinde 43
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Eenvoudige 19e eeuwse boerderij van het dwarsdeeltype, op rechthoekige plattegrond. Woon- en bedrijfsgedeelte worden gedekt door een aan de ..

Boerderij onder aan de achterzijde afgewolfd grotendeels met riet gedekt zadeldak

Westeinde 51
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
BOERDERIJ, eerste helft 19e eeuw, op rechthoekig grondplan, die zich bij bedrijfsgedeelte met sprong verbreedt, onder aan achterzijde afgewo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nyengaerde in Dwingeloo

Foto's (1)