Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Opzichterswoning Rijkswaterstaat, schuur in Dwingeloo

Gebouw

Dieversluis 2
7991RM Dwingeloo (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1880 1880 ca. 1880


Beschrijving van Opzichterswoning Rijkswaterstaat, schuur

Inleiding Schuur gebouwd rond 1880 in een aan de Waterstaatsstijl verwante architectuur en behorend bij de Opzichterswoning van rijkswaterstaat. De schuur staat achter op het terrein vlak naast de sluiswachterswoning. De uitbouw aan de noordgevel is van ondergeschikt belang. Omschrijving In baksteen opgetrokken schuur gedekt door een zadeldak met zwarte hollandse pannen; geschulpte windveren en gietijzeren goot. Topgevel met asymmetrisch geplaatste rechtgesloten schuurdeur; rechts een getoogd zesruits venster onder hanekam. Topgevel met gietijzeren roosvenster. Noordelijk zijgevel met rechtgesloten en gekoppeld zesruits venster; daarnaast een jongere uitbouw. De westelijke topgevel met twee openslaande vensters met roedeverdeling. Scheef onder de linker venster alsmede in de top een dichtgemetseld rondvenster. Waardering Schuur van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang als essentieel onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507319
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Opzichterswoning Rijkswaterstaat, schuur in Dwingeloo

Opzichterswoning Rijkswaterstaat

Dieversluis 2
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Inleiding Gebouwd in 1903 als Opzichterswoning van Rijkswaterstaat in de stijl van de Art Nouveau. De dienstwoning onderscheidt zich van de ..

Opzichterswoning Rijkswaterstaat, hek

Dieversluis 2
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Inleiding Hekwerk ter afscheiding van de tuin en de klinkerbestrating naar de sluis. Omschrijving Giet- en smeedijzeren hekwerk over een ..

Restanten van een kalkovencomplex

Rijksweg 26
Dieverbrug (Gemeente Westerveld)
Restanten van een kalkovencomplex, gesticht in 1925 als schelpkalkbranderij en in dat jaar omvattende twee schelpkalkovens en een leschhuis...

Batinge, restanten

Batingheweg 6
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Rechthoekig omgracht terrein van de voormalige havezathe batinge met een gedeelte van de opstallen en de zich in de bodem van het terrein be..

Caathof De Caathof

Holtenweg 2
Diever (Gemeente Westerveld)
Boerderij met twee zijbaanders en gevel van het woongedeelte met rechte top en jaartalanker 1773.

Kaart & Routeplanner

Route naar Opzichterswoning Rijkswaterstaat, schuur in Dwingeloo