Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij in Art Nouveau-stijl in Dwingeloo

Boerderij

Lhee 9
7991PE Dwingeloo (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1922-'23 1923 1922-'23
Architect: C.J.M. Modderman Modderman 1923 C.J.M. Modderman


Beschrijving van Hallenhuisboerderij in Art Nouveau-stijl

Inleiding Gebouwd als boerderij van het hallehuistype gebouwd in 1922-1923 in de trant van de Art Nouveau. Ontwerp en uitvoering door C.J.M. Modderman. De boerderij (inmiddels als woonhuis in gebruik) is opgericht op de plek van een door brand verwoeste voorganger. Omschrijving Boerderij opgetrokken in monoliet gestort ongewapend beton (zie complex beschrijving) en gebaseerd op een constructie van zware dekbalkgebinten. Het geheel gedekt door een afgewolfd pannendak (de schuur is later met golfplaten bedekt); schoorsteen. De vensters van het woonhuis zijn voorzien van een eenvoudige Art Nouveau-decoratie. Voorgevel symmetrisch ingedeeld met portiek, aan weerszijden twee ramen (oorspronkelijk schuiframen) en twee zoldervensters. Zuidgevel woonhuis met twee ramen (oorspronkelijk schuiframen). Noordgevel woonhuis met keldervenster en twee ramen (oorspronkelijk schuiframen). De schuur heeft in de noordgevel een brede baander met loopdeur en zesruits bovenlicht en een tweede diepliggende baander. Voor het overige worden de zijgevels geleed door mestdeuren en stalvensters. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege het pionierskarakter (experiment in de betonbouw) en daarmee van bijzondere betekenis voor de ontwikkeling van de bouwtechniek. Zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507314
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij in Art Nouveau-stijl in Dwingeloo

Hallenhuisboerderij in Art Nouveau-stijl, stookhok

Lhee 9
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Inleiding Stookhok met jongveeschuur gebouwd in 1922-1923 naar ontwerp van C.J.M Modderman met decoratieve elementen uit de Art Nouveau. De..

Boerderij tegen rechtgesloten voorgevel onder rieten wolfdak met overstek aan achterzijde

Lhee 71
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
In aanleg vermoedelijk oudere boerderij met 19e eeuwse detaillering, onder rieten wolfdak met overstek aan achterzijde en tegen rechtgeslote..

Boerderij onder rieten schilddak

Lhee 68
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
In aanleg 18e eeuwse boerderij onder rieten schilddak met uilebord aan achterzijde, tegen topgevel met schoorsteen waarop jaartal 1746 en vl..

Boerderij onder rieten wolfsdak aan achterzijde en met riet bedekte puntgevel aan voorzijde

Lhee 67
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
In aanleg ouder boerderijtje met 19e eeuwse detaillering en gedekt door een rieten wolfdak aan achterzijde tegen rechte met riet beklede gev..

Boerderij met zijbaander en gedeeltelijk met riet bedekte puntgevel

Lhee 100
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Boerderij met zijbaander. Puntgevel gedeeltelijk met riet bedekt.

Kaart & Routeplanner

Route naar Hallenhuisboerderij in Art Nouveau-stijl in Dwingeloo

Foto's (3)